U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Gemengde berichten

Nederland filmt

Volgens Nederlandse filmprofessionals is er deze zomer geen camera of productieleider meer te krijgen. De fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid leiden tot een ongekende bedrijvigheid in de vaderlandse filmproductie. Naast onder meer de al eerder met opnamen begonnen nieuwe speelfilms van Guido Pieters (De zwarte meteoor), Ruud van Hemert (Ik ook van jou) en Nouchka van Brakel (Vriendschap), zijn onlangs Theo van Gogh en Dick Maas van start gegaan met grote projecten. Maas' Down is een Engelstalige remake van zijn debuut De lift (1982), zonder noemenswaardige sterren. Van Gogh heeft nooit eerder een film met een budget van zes miljoen gemaakt, zoals nu Baby Blue (Nederlandse titel: Bloedlink) naar een scenario van Tomas Ross. Producenten Dave Schram, Hans Pos en Maria Peters (Kruimeltje) beloven 'een zinderende film noir' over de nieuwe Engelse buren van Roeland Fernhout en debutante Nienke Römer in een zomerse nieuwbouwwijk. Als klap op de vuurpijl hoopt Jeroen Krabbé in augustus te kunnen beginnen aan de regie van The Discovery of Heaven, in Amsterdam, Jeruzalem en Cuba.

Coen Flink

De eerste van het tweede contingent 'telefilms' wordt morgen vervroegd, en onaangekondigd in de omroepgidsen, door de Vara uitgezonden (Ned. 3, 20.34-22. 00u.). Aanleiding vormt het overlijden vorige week van hoofdrolspeler Coen Flink, wie Storm in mijn hoofd door Chiem van Houweninge op het lijf geschreven werd. Nadat Flink in De show van je leven door Pierre Bokma tevergeefs uitgedaagd was om nog een keer op het toneel te spelen, bedacht Van Houweninge een verhaal voor Flink (als King Lear) en Bokma, en realiseerde Frans Weisz na Hoogste tijd opnieuw een film over een stervende acteur. De film werd onlangs onderscheiden met een Golden Gate Award op het film- en televisiefestival van San Francisco en wordt morgen besproken op de Vandaag-pagina.

Dennis Hopper

Het Stedelijk Museum in Amsterdam organiseert in februari 2001 de eerste grote tentoonstelling met schilderijen en assemblages van Dennis Hopper. Hopper toonde al eerder foto's in galeries en musea over de hele wereld, maar de rest van zijn beeldende werk is volgens het museum nog nooit te zien geweest. Volgens het Stedelijk ziet Hopper de beeldende kunst niet als hobby. De acteur zou zich altijd al meer kunstenaar dan acteur hebben gevoeld. " Films brachten alleen meer geld op." In Hollywood wordt nu aan een vervolg op Hopper succesvolste film, Easy Rider, gewerkt. Nog niet bekend is of een van de twee hoofdrolspelers uit het origineel aan het vervolg zullen meedoen. Allebei is in ieder geval uitgesloten: Peter Fonda en Hopper hebben al ruzie sinds de opnames van Easy Rider in 1969.

Kamerlid

De documentaire The Daily Nation zal voorlopig de laatste film zijn van Hillie Molenaar. De filmmaakster treedt in september aan als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, als opvolgster van de naar het bedrijfsleven vertrekkende Marjet van Zuijlen.

Horrornachten

Voor de achtste keer begint zaterdagnacht in het Amsterdamse Kriterion een tournee van horrorfilmmarathons, onder de titel All Night Horror Show. In drie blokken reizen steeds vier films door Nederland. Het programma vermeldt onder meer de premières van Resurrection, Evil Ed, From Dusk Till Dawn III: The Hangman's Daughter, Children of the Corn 666: Isaac's Return, The Convent en The Irrefutable Truth about Demons.

NRC Webpagina's
5 JULI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad