U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : The Wisdom of Crocodiles
R E G I E : Pho-Chih leong
M E T : Jude Law, Elina Löwensohn, Timothy Spall, Kerry Fox

In: Desmet, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam

Jude Law hapt alleen in lelijke vrouwen

Door BIANCA STIGTER
In de gelikte Engelse thriller The Wisdom of Crocodiles speelt Jude Law een man die het bloed van vrouwen moet drinken om in leven te blijven.

Hij zal dus wel een vampier zijn, maar de makers van de film, regisseur Po-Chih Leong en scenarioschrijver Paul Hoffman, hebben verder veel van de dingen die een vampier een vampier maken weggelaten. Steven Grlsz heeft nog wel een Oost-Europese achtergrond en hij kijkt vaak in dikke oude boeken, maar knoflook en daglicht doen hem niets en je kunt gerust een kruis voor zijn neus heen en weer zwaaien. Overdag is hij een medisch onderzoeker die zich zelfbewust door trendy Londen beweegt.

De meeste vampiers zijn zowel eng, spannend als tragisch. Grlsz is een sadist. Hij redt bijvoorbeeld een muizig meisje dat zelfmoord wil plegen door zich voor de metro te werpen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat ze verliefd op hem wordt en pas nadat hij haar een huwelijksaanzoek heeft gedaan zet hij tijdens een seksscène zijn tanden in haar nek. Medelijden hoeven we met deze Maria (Kerry Fox) niet te hebben, vindt de regisseur. Vlak voor het bloed gaat vloeien hebben we gezien hoe vies haar vlees over de bandjes van haar bh bubbelt. Zo'n vrouw is natuurlijk geen partij voor een man die door Jude Law gespeeld wordt. Hij aarzelt pas als hij mooie Anna (Elina Löwensohn) tegenkomt. Kan hij zijn tanden wel in haar strakke vlees zetten? Jude Law heeft al eerder in films gespeeld die over schoonheid gaan. Vergeleken bij Wilde en The Talented Mr. Ripley is The Wisdom of Crocodiles veruit de platste. Ter genoegdoening is de acteur er niet op zijn mooist in.

NRC Webpagina's
5 JULI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad