U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Return to Me
R E G I E : Bonnie Hunt
M E T : Minnie Driver, David Duchovny, Caroll O'Connor, Robert Loggia, Bonnie Hunt, James Belushi

In: 10 theaters

De ondoorgrondelijke wegen van een kloppend donorhart

Door DANA LINSSEN
Voor romantische zielen is het uitgangspunt van Return to Me onweerstaanbaar. Een man wordt na de dood van zijn vrouw verliefd op een meisje dat dankzij het hart van zijn echtgenote in leven is gebleven. En zij op hem. Grote liefdes zijn voorbestemd! Grote liefdes krijgen elkaar! Altijd! En de liefde zetelt natuurlijk in dat kloppend symbool van hartstocht en hartepijn.

Return to Me is dan ook alleen een film voor hopeloos romantische zielen, want nadat de premisse van het regiedebuut van actrice Bonnie Hunt (die in de film ook een bijrol speelt) is uiteengezet, zijn er geen nuances meer. Ze moeten elkaar krijgen en ze zullen elkaar krijgen.

X-Files acteur David Duchovny is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor een romantische hoofdrol. Maar hij blijkt op dezelfde manier over het bestaan van buitenaardse wezens en overheidscomplotten als over de ware liefde te kunnen tobben. Dat zijn dan ook allemaal zaken waar je vooral in moet 'geloven'. En dat doet hij met jongensachtige onhandigheid.

Dat er uit de medische praktijk inderdaad gevallen bekend zijn van mensen die na een harttransplantatie eigenaardige gewoontes van hun donor overnamen, is verder aan Return to Me voorbij gegaan. Duchovny en het door Minnie Driver gespeelde serveerstertje van een Italiaans-Iers restaurant vallen als een blok voor elkaar. Met de chemie tussen beide acteurs is het dan ook wel in orde. Maar verder geen plotselinge eigenaardige eetgewoonten bij Driver of andere opwellingen die moeten suggereren dat het hart behalve de liefde ook fysiologische en karaktereigenschappen huisvest. Het moest vooral niet te ingewikkeld of filosofisch worden. Voor wie maar niets gelooft van die hele hart- kwestie, voorziet de film in de vorm van vier hoogbejaarde Cupido's (de koks en eigenaren van het restaurant, waaronder All in the Family's Caroll O'Connor in een vet aangezette rol van Ierse opa) in een andersoortige verklaring voor die plotseling opvlammende liefde.

Na sluitingstijd van hun restaurant zitten ze te kaarten en te bakkeleien wie de beste baseballers en zangers zijn. Frank Sinatra of Dean Martin. Alsof er sinds die crooning fifties helemaal niets meer is gebeurd.

NRC Webpagina's
21 JUNI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad