U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Supernova
R E G I E : Thomas Lee
M E T : James Spader, Angela Bassett, Robert Forster, Lou Diamond Phillips, Peter Facinelli, Robin Tunney, Wilson Cruz

In: 75 theaters

Vier regisseurs voor één sciencefiction- film

Door DANA LINSSEN
Net als al zijn beroemde sciencefiction voorgangers begint ook Supernova in "a galaxy far, far away."

Maar de helden en schurken uit Supernova mogen dan de gewone wetten van ruimte en tijd aan hun laars lappen (en alle wetten van het sciencefiction genre slaafs navolgen), al te menselijke ondeugden als angst, hebzucht, hoogmoed, lust en nieuwsgierigheid versperren hun nog steeds de weg.

Supernova is vooral een vertrouwde film. De wederwaardigheden van de crew van het ruimtereddingsschip Nightingale 229, die van een verlaten maan de zoon van de ex-geliefde van de scheepsdokter (Angela Bassett) gaat redden leunen zwaar op de Alien-tetralogie. Want dat met deze Troy geheten jongeling een waar Trojaans paard is binnengehaald, wordt ook zonder de obligate dubbelzinnigheid van zijn naam wel duidelijk. In ieder mens schuilt een vreemdeling, maar als degene die voor zijn vader moet doorgaan bovendien een notoire druggebruiker was, dan is dat ook nog eens een onberekenbare vreemdeling. En dat is lastig in het isolement van een ruimteschip. En extra lastig als de ster in wiens baan je je bevindt op het punt staat te exploderen.

Als regisseur van Supernova staat Thomas Lee op de titelrol, een naam waarachter zich volgens verschillende bronnen filmmaker Walter Hill verschuilt. Hill was eerder als schrijver en producent betrokken bij de vier Alien-films en regisseerde zelf opmerkelijke genre- oefeningen als de politiefilm 48 Hours en de western Wild Bill. Dat zou zijn interesse in Supernova kunnen verklaren, ware het niet dat Hill volgend diezelfde bronnen slechts een van de víer ingehuurde regisseurs was die deze productie naar een goed einde moest weten te brengen. Een van hen is naar verluidt Francis Ford Coppola (wiens productiemaatschappij American Zoetrope nog wel als een van de producenten genoemd wordt). Coppola zou zich bovendien nadat Hill zijn handen weer van het project had afgetrokken intensief met de eindmontage hebben bemoeid. Er wordt geopperd dat Thomas Lee de opvolger is van Alan Smithee, de naam die The Director's Guild of America gebruikt als regisseurs hun naam niet langer aan een filmproject willen verbinden, onder voorwaarde dat ze er geen ruchtbaarheid aan geven. Alan Smithee is onder meer door An Alan Smithee Film (Burn Hollywood Burn) van Arthur Hiller te bekend geworden.

Ook zonder deze achtergrondinformatie maakt Supernova een buitengewoon onevenwichtige indruk, maar niet een die door de onervarenheid van het 'onbekende talent' Thomas Lee kan worden verklaard. Daarvoor verraden de actie- en de human interest scènes een te ervaren hand. Het wil alleen allemaal maar geen geheel worden. James Spader (Crash) heeft de ondankbare taak om als substituut kapitein de eindjes aan elkaar te knopen die de filmcrew liet liggen.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad