U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gezondheidsplein

Het Digitale Ziekenhuis


Luxueuze zorg voor ouderen bij 40 verpleeghuizen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 10 JUNI. Veertig verpleeginstellingen beginnen particuliere verpleeghuizen die de bewoners meer luxe en gemak bieden. Deze private huizen opereren buiten het reguliere circuit, maar bieden wel dezelfde zorg als 'gewone' verpleeghuizen. De kosten ervan, naar schatting 8.500 gulden per maand, komen geheel voor rekening van de bewoners.

De verpleeghuizen werken samen in de Stichting ontwikkeling private verpleeghuizen. Het is de bedoeling dat deze private verpleeghuizen in de buurt van de gewone verpleeghuizen worden gebouwd, verklaarde directeur dr. M.G. Boekholdt van het verpleeghuis Het Zonnehuis in Soesterberg gisteren. Bij tien van de veertig deelnemende verpleeghuizen kan al op korte termijn worden gebouwd.

De verpleeghuizen willen met hun initiatief voorzien in de volgens hen sterk stijgende vraag naar wat luxere verpleeghuiszorg. Er is, aldus Boekholdt, een groeiende behoefte onder ouderen (of hun kinderen) om voor hulp te kiezen in een omgeving die aansluit bij de leefstijl die men gewend is. "Die ruimte is er in de gewone verpleeghuizen niet of nauwelijks. De zorg die in de private verpleeghuizen wordt geboden is dezelfde als die in de gewone verpleeghuizen, maar de patiënten beschikken over meer privacy en luxe."

Voor de financiering van de bouw gaat de Stichting naar de kapitaalmarkt. ING, Rabo, Nationale Investeringsbank en Fortis zouden belangstelling hebben om de benodigde vijfhonderd miljoen gulden (voor bijna tweeduizend bedden) te lenen. Voor de huisvesting en verzorging moeten de bewoners zo'n 8.500 gulden per maand gaan betalen. Anders dan voor de gewone verpleeghuiszorg krijgen ze de kosten vooralsnog niet vergoed door de AWBZ. Het tarief voor de gewone verpleeghuizen is ruim 10.000 gulden per maand.

Van die 8.500 gulden gaat ongeveer 2.000 gulden op aan de huur, de resterende 6.500 gulden kan als bijzondere ziektekosten fiscaal worden afgetrokken. Op korte termijn kunnen mensen met een indicatie voor de hulp een deel van de kosten gaan betalen met een 'persoonsgebonden budget'. De winst die op de private verpleeghuizen wordt geboekt is bestemd voor de gewone verpleeghuizen en dient daar aan extra zorg te worden besteed, aldus Boekholdt. De publieke geldstroom moet strikt gescheiden blijven van de private. Publiek geld mag ook niet worden gebruikt voor luxe verpleeghuizen.

NRC Webpagina's
10 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad