U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
'Thank you Assad' (Assad.org)

Portret Assad (BBC)

Ministerie van Informatie van Syrië

Syria - A country study (Library of Congress)


Syrische president Assad overleden


DAMASCUS, 10 JUNI. De Syrische president Hafez al-Assad is overleden. Dat heeft de Syrische televisie gemeld. Hij kampte al enige jaren met een zwakke gezondheid. Hij leed onder meer aan suikerziekte en had hartproblemen. De president, die dinsdag wordt begraven, is 69 jaar geworden.

Volgens een politieke bron in Damascus overleed de president zaterdagmorgen om 10.00 uur (Nederlandse tijd). De televisie meldde slechts dat hij was gestorven ,,na te hebben gevochten voor de eer van de Arabieren zodat die hun waardigheid behielden en hun rechten herkregen''. De presentator zei niet waaraan de president is gestorven. Een medicus in de Libanese hoofdstad Beiroet zei dat de president aan een hartaanval is bezweken.

De regering van Syrië heeft veertig dagen van nationale rouw afgekondigd. Nadat de dood van de president bekend was geworden, kwam het parlement bijeen. Diverse leden braken in tranen uit of maakten gebaren van rouw. De volksvertegenwoordiging stelde een commissie in die de Grondwet moet wijzigen om de weg vrij te maken voor Assads tweede zoon, Bashar, als opvolger van zijn vader.

De regerende Baath-partij zou komende week bijeenkomen. De vergadering was al lange tijd gepland. Het was de bedoeling dat de afgevaardigden zich over de opvolging van de president zouden beraden. De verwachting was dat Bashar tot vice-president en lid van het partijbestuur zou worden benoemd.

Al-Assad was sinds 1971 aan de macht. Hij bestuurde Syrië met harde hand. Oppositie werd onderdrukt, zoals in februari 1982 bleek, toen fundamentalistische moslims in de stad Hama in opstand kwamen. Het leger greep in en vermoordde ten minste 10.000 mensen.

Assad, 6 oktober 1930 geboren in het Noord-Syrische Kardaha, werd geboren in een gezin van alawieten, een sekte van sjiieten. Hij wilde arts worden, maar moest daarvan afzien omdat zijn ouders de opleiding niet konden betalen. Hij ging als alternatief naar een militaire school. In 1966 werd Al-Assad minister van Defensie. (ANP)

NRC Webpagina's
10 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad