U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

I N T E R V I E W :
De ploegleider van het EK

DIRK LIMBURG
Zestien van de 31 wedstrijden van het Europees Kampioenschap Voetbal worden de komende weken in Nederland gespeeld. Martijn Lindenberg (1945) is als Hoofd Sport bij de NOS verantwoordelijk voor wat op de televisie verschijnt. Zeven miljard kijkers is de verwachting. Uitzendingen in zo'n 125 landen.

Lindenberg zit al bijna 30 jaar in de televisiesport. Voor zijn registratie van het wielrennen op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles kreeg hij een Emmy Award. Naast het dagelijkse werk heeft hij vele schaatstoernooien en drie Elfstedentochten op zijn naam staan. In 1997 werd hij beloond met een Ere-Nipkow van de Nederlandse tv-kritiek.

Is dit een nieuwe top in uw carrière? "Het is zeker een aardig moment. Je hebt veel verschillende disciplines: de wedstrijden in de stadions, het dagelijkse EK Journaal uit Hoenderloo en aan het einde van iedere avond Huis van Oranje."

Wat is uw taak? "Ik moet het overzicht houden op zo'n 300 man en alle programma's. Loopt het goed, is de sfeer goed, zetten we de goede toon. Het betekent in de buurt zijn en bijsturen, enthousiasmeren. Zijn er geen gaten in de bezetting, maken we aardige onderwerpen. Het zijn lange dagen. Het begint met het evalueren van de vorige dag en op het einde van de avond probeer ik Huis van Oranje mee te maken. Dan is het minstens half een en om half acht beginnen we weer. Ik speel een soort ploegleider en regisseer zelf Nederland-Tsjechië, Engeland- Portugal en Frankrijk-Nederland."

Dat zijn twee van de drie die het Nederlands elftal zeker speelt. "Als je meedoet moet je ook de verantwoordelijkheid nemen. Dan moet je niet zesde wedstrijd doen. Ik wil de toon zetten voor de anderen."

Met hoeveel regisseurs bent u? "We zitten in een poule van vijf. Steeds twee in de regiewagen. Eén doet de wedstrijd, de andere de aanvullende zaken. Bij Denemarken-Nederland ben ik de tweede man in de wagen. Vind ik prima."

De Belgische VRT en RTBF doen de andere 15 wedstrijden. Is er een verschil tussen Nederland en België? "Ik hoop dat het niet opvalt. De gesprekken met de Belgen waren goed. In elk stadion staan de 18 camera's op dezelfde positie. Elk met een eigen afgesproken taak. Dat moet je terugzien in de wedstrijdcoverage, anders ben je niet goed bezig. Ik merkte dat ze moesten wennen, want RTBF en VRT doen weinig voetbal. De Belgische competitie is bij de VTM, de commerciëlen."

Wat is de vooruitgang na het WK in Frankrijk twee jaar geleden? "Weinig. Op een gegeven moment houdt het op. Camera's aan helikopters en ballonnen brachten niks. De Fransen hadden als proef twee camera's waarmee je mooie beelden kunt maken van de keeper op de streep en het opstellen van spelers bij corners. Dat hebben wij overgenomen. De meeste Nederlandse en Belgische stadions zijn te klein voor camera's op kranen achter het doel, daarom hebben we daar twee lage draaibare opgesteld die als uit de ooghoek van de keeper meekijken. Bij Nederland-Tsjechië heb je het resultaat al kunnen zien. Keeper, muurtje en daar moet de bal overheen komen. Het is een mooi gezicht."

Hoe houd je tijdens de regie kijk op een wedstrijd? "Je hebt zo'n veertig monitoren en daar moet je de wedstrijd van kunnen 'lezen'. Dat is het vak. Je moet het aanvoelen. Je weet bij Engeland dat de bal nog steeds zo snel mogelijk van achteren naar voren gaat. Dan moet je je niet uitleven in close-ups, maar laten zien hoe de bal het veld overbrugt. Ik wil overzicht geven op het juiste moment. Close-up op het juiste moment, slowmotion op het juiste moment. Dat is de klasse van iemand die een wedstrijd doet"

Kan het ook mis gaan? "Een paar weken geleden bij de Uefacup-finale in Kopenhagen zag je bij elke actie een close-up van de speler, dan vier slowmotions achter elkaar, boem, boem, boem, boem, en vervolgens naar die speler terug. Helemaal gek werd je ervan. Ik wil laten zien hoe een aanval wordt opgezet, daar nog net even een belangrijke close-up tussen prikken, vervolgens laten zien wat er gebeurt. Even voor thuis een accent leggen. Dáár zitten de verschillen. Mensen moeten naar de punt van de stoel schuiven."

Is het amusement? "Het is amuserende televisie, geen amusement. Dat vind ik iets anders."

Maar Huis van Oranje met Paul de Leeuw is toch puur amusement? "Het is ook onderhoudend, maar gebaseerd op een grote dosis sport. Bij zo'n belangrijk toernooi in Nederland moet je wat extra's doen. We maakten het programma Mtwee met Maartje van Weegen en Marts Smeets vanuit de locatie Heideheuvel hier in Hilversum. Waarom zouden we dat niet gebruiken voor het EK. De tuindeuren kunnen open. Zo is het idee begonnen. Heel toevallig kwamen we ook in contact met Paul de Leeuw. Ik had geen idee dat hij iets met het voetbal had, maar hij vindt het leuk en wij dachten god ja, dat zou iets kunnen zijn. Toen zijn we tot een vorm gekomen. Niemand heeft het programma nog gezien maar iedereen praat er de hele week al over. Er wordt geroepen dat we iets napen..."

Barend & Van Dorp op RTL4. "Die respecteer ik met hun eigen programma."

Huis van Oranje heeft daar niets mee te maken? "Ik zou niet weten wat. Zij hebben twee jaar geleden in Frankrijk een stoel en een tafel buiten gezet en een soort praatprogramma gemaakt. Wij deden zoals gebruikelijk programma's vanuit het stadion. Villa BvD liet soms drie kwartier een bordje zien met 'We wachten op het einde van Studio Sport'. Ik vind het best. Zij doen dat en wij doen dit. De mensen kiezen wel waar ze naar willen kijken."

Hoe ziet Huis van Oranje eruit ? "Tot half twaalf zal de sport de overhand hebben, met her en der iets van De Leeuw. In dertig veertig minuten ijlen we wat na over een wedstrijd met interviews, reportages, analyses en beelden van speciale camera's. Rond half twaalf wordt het meer amuserend, maar ook die laatste 35 minuten is er ruimte voor onze sportpresentatoren Van Gelder, Egbers en Smeets. Het moet een mix worden tussen wat De Leeuw op de 'oranjecamping' in de tuin van Heideheuvel met mensen doet en amuserende èn serieuze sport. De journalistiek zullen we absoluut niet uit het oog verliezen. Niet alleen de wedstrijden maar ook de randzaken krijg je te zien. We hebben goeie afspraken met het NOS Journaal. Als er iets snel op de buis moet, zullen we daar voor zorgen."

NRC Webpagina's
10 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad