U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Verbond van Verzekeraars

Breed Platform Verzekerden


Openheid bij adviseur

Relatie met verzekeraar openbaar

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE
ROTTERDAM, 10 JUNI. Tussenpersonen in de verzekeringssector moeten vanaf 2002 op hun briefpapier aangeven of zij (deels) in handen zijn van een verzekeraar. Zo kan de klant inschatten in hoeverre zijn adviseur onafhankelijk is.

Dit heeft de branchevereniging NVA onlangs tijdens een algemene vergadering besloten. Tot voor kort hield de vereniging vast aan de eis dat tussenpersonen - om lid te kunnen blijven van de NVA - geen aandelen in hun bedrijf aan verzekeringsconcerns mogen verkopen. Nu stelt de branchevereniging de voorkeur te geven aan transparantie: een adviseur mag bijvoorbeeld voor de helft eigendom zijn van Nationale-Nederlanden, maar dat gegeven moet wel bij de klant bekend zijn. "Voor de klant is het van belang dat hij weet met wie hij van doen heeft", aldus voorzitter Paula Swenker van de NVA.

De discussie over de financiële gebondenheid van tussenpersonen kwam eerder dit jaar in een stroomversnelling toen bekend werd dat de grootste tussenpersoon van Nederland - Meeus met een marktaandeel van 10 procent - al bijna 25 jaar volledig in handen bleek te zijn van Aegon (en diens voorgangers). Ook concurrenten als Nationale-Nederlanden, ASR (Amersfoortse Stad Rotterdam) en Amev hebben kantoren in handen, in de meeste gevallen zonder dat klanten van de tussenpersonen daarvan op de hoogte zijn.

De NVA houdt wel vast aan de eis dat er geen productieverplichtingen mogen bestaan tussen een adviseur en een verzekeraar. Zo moeten de tussenpersoon en de aandeelhoudende verzekeraar zwart op wit verklaren dat er geen sprake is van afnameverplichtingen. Dergelijke afspraken zouden de onafhankelijkheid van de adviseur ondermijnen.

Nog onduidelijk is hoe de vereniging gaat controleren of er inderdaad geen sprake is van verplichtingen en of de verstrekte gegevens van de leden kloppen. Een aantal leden dringt aan op het verplicht stellen van een accountantsverklaring. Pas in een later stadium wordt besloten hoe de controle zal geschieden. Mogelijk wordt in de toekomst ook gekeken naar de zogeheten 'spread of business' van een adviseur: wanneer een tussenpersoon opeens grotendeels met slechts één verzekeraar zaken doet, kan dat duiden op productieverplichtingen.

In april kondigde de Verzekeringskamer aan onderzoek te gaan doen naar de relatie tussen verzekeraars en tussenpersonen. Ook de toezichthouder van de verzekeringsbranche wilde een eind maken aan de huidige ondoorzichtige situatie. Voor zover bekend heeft het onderzoek nog geen conclusies opgeleverd.

NRC Webpagina's
10 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad