U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

T I T E L : Drop Dead Gorgeous
R E G I E : Michael P. Jann
M E T : Kirstie Alley, Kirsten Dunst, Ellen Barkin, Denise Richards, Brittany Murphey, Allison Janney, Will Sasso, Amy Adams

In: 25 theaters

Satire op absurditeit van missverkiezing dubbelop

Door BIANCA STIGTER
Drop Dead Gorgeous speelt zich af in de wondere wereld van de Amerikaanse missverkiezing. Hoe maak je een satire op iets dat van zichzelf al zo glinsterend absurd is? De met deze komedie debuterende regisseur Michael P. Jann overdrijft in Drop Dead Gorgeous wat bijna niet te overdrijven valt.

Hij laat een van de deelneemster in de finale bijvoorbeeld een zelfgemaakte Jezus aan het kruis over het podium slepen, terwijl ze een liefdesliedje zingt voor haar 'special guy' - zover moet je gaan om een echte missverkiezing in stupiditeit te overtreffen. Haar moeder is de heldin van hetzelfde meisje, "omdat ze met een van haar rabarbertaarten een einde aan de honger in de wereld kan maken, omdat ze vrede op aarde zou kunnen bewerkstelligen met een van haar gebeden en omdat ze dan ook nog tijd heeft om er voor mijn vader mooi uit te zien."

De film is opgezet als een documentaire, in de traditie van Rob Reiners 'mockumentary' over een rockgroep, This Is Spinal Tap. Onderwerp van de documentaire is de Sarah Rose Miss Teen American Pageant in Mount Rose, Minnesota, het typisch Amerikaanse stadje dat onder andere namen voorkomt in uiteenlopende films als Fargo, South Park en The Straight Story. Ik zou er bijna een plattegrond van kunnen tekenen. Het is de Amerikaanste versie van Amerika, bevolkt door mensen die nu eens wel en dan weer niet goedmoediger zijn dan ze lijken. Regisseur Jann van Drop Dead Gorgeous noemt het 'the heartland of hypocrisy'. Drop Dead Gorgeous concentreert zich op de twee meisjes die de meeste kans hebben om de verkiezing te winnen. Beiden zijn dochters van voormalige winnaars, van wie de een (Kirstie Alley) de rijkste vrouw uit het dorp is en de ander (Ellen Barkin) trailerpark trash. Gladys en Becky Leeman, het meisje dat met Jezus danste, hebben er alles voor over om te winnen en deinzen zelfs niet terug voor moord. Annette en Amber doen gewoon hun best, al houdt gewoon hier in dat Amber haar danspasjes oefent terwijl ze als bijbaantje lijken opmaakt voordat ze opgebaard worden. Amber, gespeeld door Kirsten Dunst, is de heldin van de film. Hier stopt Janns aanval op de Amerikaanse hypocrisie, want zij is precies zo'n lieve mooie meid als de winnaar in een echte missverkiezing pretendeert te zijn en ze bewijst maar weer eens dat je beter arm en eerlijk kunt zijn dan rijk en gemeen. Becky, door Denise Richards gespeeld alsof ze in niet weet dat glimlachen ook echt kunnen zijn, was een passender heldin geweest.

Amber doet mee aan de missverkiezing omdat ze hoopt ooit tv- presentatrice te worden. Ook met deze flauwe ambitie conformeert de film zich plotseling aan de pageant-regels. Maar ook voor missen zijn andere dingen weggelegd. Het script voor Drop Dead Gorgeous werd geschreven door Lona Freeman, scenarioschrijfster en winnaar van de Junior Miss Pageant van Rosemount, Minnesota.

NRC Webpagina's
7 JUNI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad