U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VN

World Food Programme


Honger in Afrika is geen natuurramp


Het beeld van een acute hongersnood in Afrika is hartverscheurend, maar misleidend. Het probleem van honger is permanent.

Door onze redacteur DICK WITTENBERG

ROTTERDAM, 7 APRIL. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft gisteren opnieuw een dramatische oproep gedaan om een dreigende hongersnood in Oost-Afrika te voorkomen. Hij waarschuwde dat duizenden, tienduizenden mensen de hongerdood zullen sterven als de internationale gemeenschap niet ingrijpt. "Geconfronteerd met deze ellende moeten we allemaal ons geweten laten spreken en ons geweten zou ons tot actie moeten dwingen."

Volgens de Verenigde Naties worden 12,4 miljoen mensen in zeven Oost- Afrikaanse landen met hongersnood bedreigd door drie jaar van droogte en door een reeks van conflicten in die regio. Bijna de helft woont in Ethiopië, dat al bijna twee jaar in een grensoorlog met Eritrea is verwikkeld.

De oproep van Annan past in de crisissfeer die de afgelopen week is geschapen. Er dreigt een menselijke catastrofe van ongekende omvang, zo luidt de boodschap. Televisiekijkers worden de laatste dagen overspoeld met beelden van uitgeteerde baby's, kale akkers en stoffige karkassen. Hulporganisaties overal ter wereld organiseren haastig inzamelingsacties. En overheden staan te dringen met hun aanbiedingen voor voedselhulp. De VS beloven 400.000 ton, de Europese Unie 800.000 ton en de Nederlandse overheid geeft 8 miljoen gulden extra. Een acute natuurramp dreigt en de wereld schiet te hulp.

Dat beeld is misleidend. De honger waarmee miljoenen mensen in Oost- Afrika worden geconfronteerd is niet alleen maar het resultaat van de droogte, net zomin als hij dateert van vandaag of gisteren. Het jaarrapport van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, waarschuwde vorig jaar juni al dat de voedselsituatie in zestien Afrikaanse landen kritiek was. Vijf miljoen Ethiopiërs wacht een voedseltekort, meldde het rapport. Een half miljoen mensen dreigt te verhongeren. In het rapport werd erop gewezen dat de voedselproblemen voor een belangrijk deel werden veroorzaakt door menselijk ingrijpen: oorlogen, mensen die uit hun huizen werden verdreven, ziektes waartegen niets werd gedaan. Tien van de zestien getroffen landen hadden te maken met conflicten.

Dat rapport was nog maar een van de noodsignalen die hulporganisaties het laatste jaar met een grote frequentie hebben afgegeven. Een greep:

  • april 1999: Honderdduizenden Somaliërs stevenen af op een hongersnood, meldt de FAO.

  • juni 1999: Miljoenen mensen in de Hoorn van Afrika worden met honger bedreigd, schrijft het WFP, het Wereld Voedselprogramma van de Verenigde Naties.

  • december 1999: Ethiopië luidt de alarmklok: ons land stevent af op een ongekende hongersnood.

  • januari 2000: Als er binnen drie tot vier maanden geen regen komt, is de ramp niet te overzien, waarschuwen hulporganisaties als Farm Africa en Oxfam.

  • NRC Webpagina's
    7 APRIL 2000


    ( a d v e r t e n t i e s )

    24/7 Media Europe ad

    24/7 Media Europe ad

    24/7 Media Europe ad

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)