U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Joegoslavië Tribunaal

Live beelden van het tribunaal

Institute for War and Peace Reporting


Krajisnik negenmaal 'onschuldig'


De eerste echte hoofdrolspeler van de oorlog in Bosnië, Momcilo Krajisnik, is vanmorgen voorgeleid voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Door onze redacteur CEES BANNING

DEN HAAG, 7 APRIL. "Ik heb net het laatste kaartje afgegeven." De man in het lichtblauwe overhemd met het embleem 'Security United Nations' lacht verontschuldigend. Het lijkt op de première van een film met Kevin Spacey, maar het gaat om een zitting van het Joegoslavië- tribunaal. Vanmorgen om tien uur verscheen de voormalige Bosnisch- Servische leider Momcilo Krajisnik voor de Britse rechter Richard May van het tribunaal om de aanklacht te horen.

Franse SFOR-soldaten arresteerden Krajisnik in de nacht van zondag op maandag in de woning van zijn ouders in het skidorp Pale, in de Servische Republiek in Bosnië. Een dag later, dinsdag, zat hij in de gevangenis in Scheveningen.

Volgens de openbare aanklaagster Carla del Ponte is de 55-jarige Krajisnik verantwoordelijk voor "de organisatie, instigatie, planning en uitvoering van de vernietiging" van Bosnische moslims en Kroaten. Tegen hem liep sinds februari een aanklacht wegens genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, inclusief moord.

In de rechtzaal hoort Krajisnik, staand in een driedelig donkerblauw pak en met een koptelefoon voor de vertaling aan zijn linkeroor, de aanklacht die uit negen onderdelen bestaat nors en emotieloos aan. Af en toe glijdt zijn hand door zijn grijze haar. Vooraf heeft hij aan rechter May gevraagd, of hij een verklaring mag afleggen, maar tot twee keer toe wordt dat geweigerd. Bij het voorlezen van de aanklacht klinkt negen keer, resoluut, 'onschuldig'. In de zomermaanden begint het proces tegen Krajisnik.

Krajisnik was in 1990 en 1991, voor de oorlog, voorzitter van het Bosnische parlement en daarna tot 1995 voorzitter van het parlement van de Bosnische Serviërs. Hij was de belangrijkste medewerker van Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs en de belangrijkste, nog voorluchtige verdachte van het Joegoslavië- tribunaal. Na de oorlog en het gedwongen terugtreden van Karadzic werd Krajisnik de belangrijkste leider van de Bosnische Serviërs. In de lobby van het gebouw van het tribunaal in Den Haag volgen zo'n honderd medewerkers op een televisiescherm de voorgeleiding. Er heerst een lichte euforie. "We slepen nu de grote vissen binnen", zegt een medewerkster van de aanklagers. De arrestatie van Karadzic en medehoofdverdachte generaal Ratko Mladic komt steeds dichterbij. Geleund tegen een pilaar sluiten twee medewerkers een weddenschap af. Een man in een lichtblauw pak verwacht dat ze dit jaar nog een keer in de hal zullen staan om te luisteren naar de voorgeleiding van Karadzic. Zijn vrouwelijke collega is pessimistisch. Voor zijn arrestatie is een zeer intensieve samenwerking nodig tussen de Amerikanen, Britten en Fransen, de drijvende krachten achter SFOR. "Ik zie dat nog niet gebeuren", zegt de vrouw. Inzet: drie flessen wijn. Franse wijn, want de Fransen hebben, zo analyseert de vrouw, nog wel eens last van sterke pro-Servische sentimenten.


Zie ook:

Krajisnek voor Joegoslavië-tribunaal (7 april 2000)
Arrestaties (5 april 2000)

NRC Webpagina's
7 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)