U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Reed Elsevier

Jaarcijfers Reed Elsevier


Reed Elsevier: 1.500 banen weg

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 FEBR. Uitgever Reed Elsevier schrapt 1.500 van de 26.000 banen, waarvan het merendeel in de Verenigde Staten. Door de reservering voor de reorganisatiekosten is Reed Elsevier het afgelopen jaar in de rode cijfers beland.

Volgens bestuursvoorzitter Crispin Davis, die vanmorgen zijn langverwachte Internet-strategie bekendmaakte, zullen de ontslagen vooral vallen in de Verenigde Staten bij de juridische databank Lexis- Nexis en de divisie voor vaktijdschriften. In Nederland is het aantal te schrappen arbeidsplaatsen "niet substantieel".

Reed Elsevier trekt de komende drie jaar 1,2 miljard euro (ruim 2,6 miljard gulden) uit voor investeringen in Internet. Onder druk van concurrenten op het wereldwijde web moest Reed Elsevier meer investeren, waardoor de winst terugliep. Gecorrigeerd voor de reorganisatie en afschrijvingen is de bruto winst negen procent lager uitgekomen op 1,1 miljard euro, ongeveer in overeenstemming met de verwachting van analisten.

Inclusief reorganisatiekosten (283 miljoen euro), kosten voor oplossing van het millenniumprobleem (76 miljoen euro) en afschrijvingen op acquisities duikt Elsevier voor 94 miljoen euro in de verliezen. Davis verwacht dat het resultaat van Elsevier ondanks kostenbesparingen van 270 miljoen euro per jaar in 2000 nog lager zal uitkomen dan in 1999. Hij verwacht dat de investeringen van de uitgever in Internet vanaf 2002 zullen resulteren in een winstgroei van meer dan tien procent.

Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers vanmorgen aanvankelijk enthousiast. Het aandeel Elsevier noteerde bijna negen procent hoger op 16 euro. In de loop van de ochtend sloeg de stemming om. Rond het middaguur noteerde Elsevier iets onder de 14 euro, een verlies van ruim 5 procent.

Sinds het aantreden van Davis in september vorig jaar wachtten analisten op een gedetailleerde Internet-strategie van de nieuwe topman. Een groot deel van de vanmorgen aangekondigde investeringen is gericht op de uitbreiding van Internet-publicaties voor onder meer industrie, handel en amusement. Elsevier wil via websites in diverse branches niet alleen informatie aanbieden, maar ook handel via Internet mogelijk maken.

In navolging van vele concurrenten zet Elsevier geld opzij (100 miljoen dollar) voor investeringen in jonge veelbelovende Internet-bedrijven.


Zie ook:

'Agressiever in marketing' (24 februari 2000)

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)