U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

Extra troepen naar Mitrovica

NAVO versterkt vredesleger KFOR

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
BRUSSEL, 24 FEBR. De NAVO versterkt in ijltempo de vredesmacht KFOR in het grensgebied van Servië en Kosovo, waar de spanningen onder meer in de etnisch verdeelde stad Mitrovica zijn opgelopen.

Frankrijk stuurt onmiddellijk een extra bataljon van 700 man naar Mitrovica, dat ligt in de Franse sector van KFOR in het noorden van Kosovo. De Verenigde Staten zenden mogelijk een paar honderd mariniers extra, die standby worden gehouden op de Middellandse Zee, aldus een hoge NAVO-functionaris vanochtend. De Amerikaanse NAVO- opperbevelhebber, generaal Wesley Clark, heeft de negentien NAVO- ambassadeurs gisteren tijdens een vergadering dringend om " meer troepen" in het grensgebied gevraagd. De NAVO-raad steunde zijn verzoek. Ook de situatie in Presevo in het zuiden van Servië, waar zo'n 80.000 etnische Albanezen wonen en waar Belgrado zijn troepen versterkt, baart de NAVO grote zorgen. Clark vroeg gisteren ook om "meer flexibiliteit" van de KFOR-leveranciers, die hun troepen als ze eenmaal gestationeerd zijn te weinig willen verplaatsen.

De NAVO-raad overlegt morgen in een speciale vergadering over verdere troepenversterkingen en maatregelen om het geweld en de spanningen van de laatste weken in te dammen. NAVO-opperbevelhebber Clark heeft in totaal om drie extra bataljons gevraagd, zo'n 2.000 man. "We hebben niet genoeg troepen, en dat moet nu echt snel veranderen", zei vanochtend een hoge NAVO-diplomaat. De NAVO had gerekend op 49.000 NAVO-soldaten binnen Kosovo, maar heeft er nu 30.000. Daarnaast zijn er nog 7.000 soldaten van niet-NAVO-landen. Clark zei gisteren tegenover de NAVO-ambassadeurs "aanwijzingen" te hebben dat de regering van de Joegoslavische president Milosevic de hand heeft in de oplopende spanningen langs de grens. Maar de generaal zei "geen bewijzen" te hebben. Volgens NAVO-diplomaten is het bondgenootschap "niet unaniem" over de vraag of Belgrado achter de schermen "de provocaties orkestreert". De VS zijn hier veel resoluter in dan bijvoorbeeld Frankrijk en Griekenland, aldus diplomaten. "Er is hier bezorgdheid, geen paniek", zei een NAVO-diplomaat. De mogelijke extra zending mariniers van de VS, die al zo'n 5.500 troepen in Kosovo hebben, maakt deel uit van de 'strategische reserve' van KFOR voor noodsituaties. Ook Nederlandse troepen maken daarvan deel uit. Een NAVO-diplomaat kon vanochtend nog niet zeggen hoe Nederland op Clarks verzoek reageert. Nederland heeft eerder al besloten de 1.650 soldaten uit KFOR terug te trekken, en het aandeel in de vredesmacht in Bosnië te verdubbelen. Volgens NAVO-diplomaten en inlichting- enfunctionarissen zou Milosevic uit zijn op een structurele verdeling van de stad Mitrovica, waarvan het noorden nu in handen is van Serviërs, en het zuiden in handen van Kosovo-Albanezen. Belgrado zou de al weken durende onrust "orkestreren", zeggen zij op grond van onder meer onderschept radioverkeer. In Presevo in Servië zouden een paar honderd Joegoslavische paramilitaire troepen aan het werk zijn met huis-aan- huis-zoekacties, met gebruik van geweld tegen Kosovaren.

Volgens NAVO-diplomaten zijn er ook "provocaties en agitatie" van Kosovaren aan de gang. Zo zijn er nog eenheden van het formeel ontbonden Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) actief in de regio.

Generaal Clark verklaart vandaag in de International Herald Tribune dat Milosevic de NAVO opnieuw uitdaagt tot een militaire campagne, via geheime operaties van provocateurs binnen Kosovo. Hij zou ernaar streven om in Mitrovica een Servische enclave te vormen en de Albanezen in Presevo in het zuiden van Servië te onderdrukken. "Mitrovica wordt multi-etnisch, en dat betekent dat er een einde komt aan intimidatie door militaire eenheden en bendes die door Belgrado zijn gestuurd", aldus Clark. Hij heeft leiders van de Kosovo-Albanezen gevraagd te voorkomen dat UÇK-strijders Belgrado in het grensgebied provoceren en aldus een alibi geven voor militaire actie. Ook het risico van een coup in de buurrepubliek Montenegro blijft groot, aldus Clark. Volgens hem zal de NAVO daadkrachtig reageren op nieuwe militaire stappen van Belgrado.

"Milosevic zal elk voordeel uitbuiten" om het gezag van de NAVO te ondermijnen en onrust te stoken, zei de Amerikaanse minister van Defensie, Cohen, gisteren. Cohen pleitte ook voor NAVO-versterkingen. "Met deze robuuste versterking denken wij het juiste signaal te zenden" aan zowel Milosevic als de etnische Albanezen", zei Cohen. KFOR-troepen namen gisteren in Mitrovica bij nieuwe zoekacties weer wapens, waaronder een granaatwerper, in beslag.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)