U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Eenvoud brengt balans terug in sterk Oranje

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
AMSTERDAM, 24 FEBR. Het Nederlands elftal keerde gisteravond na een periode van dwalingen terug naar de eenvoud en dat had positieve gevolgen. Voor het eerst in 75 jaar werd Duitsland op Nederlandse bodem verslagen (2-1). Eén van de verwijten die Oranje nog kon worden gemaakt betrof de afwerking. Zeker zeven doelrijpe mogelijkheden werden om zeep geholpen. Daarmee liet het team van bondscoach Rijkaard een unieke kans aan zich voorbij gaan om Die Mannschaft te vernederen.

Desondanks zat er vooral in de eerste helft weer muziek in Oranje. Misschien kwam dat omdat de bondscoach en de spelers het simpel hielden. Rijkaard is kennelijk afgestapt van zijn zinloze experimenten. Geen ingewikkelde strategieën meer. Oranje hanteerde het internationaal beproefde 4-4-2-systeem. Bijna alle spelers stonden op hun eigen posities. Geen centrumspits als rechtsbuiten of middenvelder. De linksbenige voetballers op links en geen middenvelders als backs. En die ene uitzondering, alleskunner Cocu, onderscheidde zich nu ook als centrale verdediger. Dit was een uitgebalanceerd elftal waarmee Oranje op het EK voor de dag kan komen.

Dat aan de uitvoering nog wat schortte, kan in deze fase door de vingers worden gezien. Wellicht was Rijkaard verder geweest als hij eerder de poppetjes op de juiste plek had gezet. In de rust, na veel machtsvertoon van Nederland, waarschuwde Rijkaard zijn spelers voor gallery- play. Na de wedstrijd moest hij constateren dat vooral de centrale middenvelders Davids en Seedorf in de tweede helft te veel met de bal aan de voet hadden gelopen. Dat bood de Duitsers de kans de dreigende knock-out te voorkomen. " Het was de bedoeling om de bal het werk te laten doen. Dat kwam er in de eerste helft wél goed uit", aldus de bondscoach, die na elf wedstrijden zijn tweede zege kon begroeten. Het Nederlands elftal mist naast de aanjager Davids nog een rustgevende spelverdeler op het middenveld la Van Hanegem. Hij moet ook de twee spitsen met een splijtende pass kunnen wegsturen. Als de geblesseerde Frank de Boer terugkeert in de verdediging, kan Cocu doorschuiven, maar dan bestaat de middenlinie uit drie linksbenige voetballers. Een smet op het spel van Davids was dat hij weer een gele kaart kreeg. Zo gaat de terriër van Juventus nog belangrijke wedstrijden missen op het Europees kampioenschap.

Het was veelbelovend te zien hoe Kluivert en Van Nistelrooij elkaar zochten in de spits. Verschillende acties stierven in schoonheid, maar wellicht bloeit er de komende maanden nog iets moois tussen die twee. Bergkamp zal zich hebben zitten te verbijten op de bank. Maar Rijkaard wil de spits van Arsenal nog niet naar het tweede plan verwijzen. "Ik vind Dennis een fantastische voetballer. Verkeert hij in vorm, dan is er geen betere. Misschien moet ik straks een moeilijke keuze maken."

Op de linkerflank liet Zenden zien dat hij een completere teamspeler is geworden. Nu hij door Van Gaal wordt omgeschoold tot opkomende vleugelverdediger, heeft hij meer inzicht gekregen. Tegelijkertijd is zijn snelheid en souplesse allerminst afgenomen. Het doelpunt waarmee hij Oranje in de 28ste minuut weer op voorsprong zette, was een schoonheid.

Tot voldoening van Rijkaard werden de stellingen voor het doel van de Duitsers goed ingenomen. Dat de bal vele keren rakelings het doel miste, was een kwestie van te veel enthousiasme en te weinig koelbloedigheid. Rijkaard haalde er zijn schouders over op. "Het gaat erom dat we kansen creëren. Zolang we winnen is het niet erg."

Op de rechterflank bleek dat Ronald de Boer te weinig wedstrijdritme heeft. Toch liet hij een paar fluwelen passes los en ook zijn voorzet waaruit Zenden scoorde was afgemeten. In de rust klaagde De Boer over pijn onder de knie. Vandaar dat Makaay nog 25 minuten mocht meedoen. Rijkaard wilde De Boer nog geen zekerheid geven. De bondscoach stelt hoge eisen aan de positie van middenvelder of halfspeler. "Kwaliteit alleen is op die plek niet voldoende. Middenvelders moeten tegenwoordig voortdurend op en neer lopen. Het is verdedigen en aanvallen."

Bij de gelijkmaker van de Duitsers keek De Boer vanaf een afstand toe. Na een pass van Neuville schoot Ziege verrassend in de korte hoek. Ook Van der Sar mocht zichzelf verwijten dat hij niet adequaat reageerde. De treffer was het enige wapenfeit van de Duitsers in de eerste helft. De statische verdediging had zijn handen vol aan de Nederlandse aanvallers. De openingstreffer van Oranje was er een uit het boekje. Davids bereikte Zenden die voorgaf op Kluivert. De spits van Barcelona schoot de bal van dichtbij in de korte hoek. Nadat Zenden zelf de tweede treffer voor zijn rekening had genomen, schoot hij kort voor rust nog op de paal. Dat had al vroeg de genadeklap voor de Duitsers kunnen betekenen. In de tweede helft kreeg Oranje nog drie grote kansen. Bijna hadden de Duitsers in de slotfase nog onverdiend een gelijkspel uit het vuur gesleept als Bogarde zich niet voor de bal had geworpen na slordig wegwerken van Stam.De Duitse bondscoach Ribbeck zag zijn voorspelling bevestigd dat Oranje tot de favorieten voor het EK gerekend mag worden. Gezien een keur aan spitsen, van wie de één bij Barcelona speelt (Kluivert), de ander (Hasselbaink) topscorer is in de Spaanse competitie, weer een ander (Van Nistelrooij) in de Nederlandse competitie al 28 treffers achter zijn naam heeft staan, een vierde (Makaay) bij de koploper rondloopt van de Primera Division en tenslotte er nog één (Bergkamp) al jaren sterspeler is in de Premier League, was dit geen gewaagde uitspraak. Daarnaast kan Oranje ook voor andere posities over spelers beschikken die uitkomen bij topclubs van de Spaanse, Italiaanse en Engelse competities. Een weelde die maar weinig bondscoaches is gegeven.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)