U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Grove korrels

Maarten Huygen
De stand heb ik wel bijgehouden, want die wordt zelfs 55 jaar na dato nog beschouwd als een belangrijk wapenfeit voor Nederland. Maar misschien omdat het avond was, bleven de reacties gedempt vergeleken bij de uitzinnigheid van de laatste keer dat Nederland won van Duitsland. Zou de oorlog dan eindelijk voorbij zijn?

Veel spannender dan de vorderingen van het Oranje-team worden de wedstrijden van het Gelderse Vitesse voor de kijkers die zich bevinden in het grote rayon van het multiprovinciale elektriciteitsbedrijf Nuon. Als het team verliest, kan de energierekening omhoog omdat Nuon tegen de 50 miljoen in de club heeft gestoken. Nuon-voorzitter Swelheim had "alleen maar een paar jaar sponsorbijdragen vooruitbetaald", zei hij op alle avondnieuwsuitzendingen. Dat "vooruitbetalen" vind ik origineel materiaal voor de pr-cursus. Dat nuttige begrip kan nog heel wat miljoenentransacties verklaren.

Swelheim had "geen geld over de balk gegooid, geen geld weggegeven" maar "met heel weinig geld" naamsbekendheid gekocht en dat is waar. Het Journaal had de boodschap gehoord en noemde Nuon een semi- overheidsbedrijf, precies wat Nuon graag heeft. Dat is een gewoon overheidsbedrijf waar de letters NV voor zijn geplakt en die maken het mogelijk dat de elektriciteitsverbruiker investeert in voetballers of misschien racepaarden. Met al deze incidenten en nieuwsuitzendingen staat de naam Nuon definitief in de markt. Terwijl het beschaafde Nederland-Duitsland aan de gang was, volgde ik tegelijkertijd op Net5 MacIntyre uncercover over Britse voetbalvandalen, "hooligans". De groepen vechtende verliezers die ook willen winnen maken het plaatje van de amusementsmarkt compleet. Met verborgen camera filmde MacIntyre de gangen van de extreemrechtse leider Andy Frain van "Combat 18" en zijn grove mannelijke aanhang die over het hele land gevechten met "supporters" van andere clubs organiseert. Frain is ook betrokken bij nazi-clubs en extreme Noord-Ierse protestantse loyalisten. De docu bestond uit grofkorrelige beelden van gesprekken in de auto onderweg naar slagvelden en opnamen van sommige gevechten. McIntyre bleef op gepaste afstand toen Frains bende met ijzeren staven voetbalsupporters van het vijandelijke Leicester in elkaar sloeg en een heel café- interieur aan gruzelementen ging.

Frain vertelde op de achterbank dat hij een politieagent de keel had doorgesneden. "Dat was lachen, die avond", zei hij. Het ging om een bekend geval waarvan de verdachte nog niet was gevonden. MacIntyre had de spontane bekentenis aan de politie doorgegeven maar Frain was er kennelijk nog niet op veroordeeld. Hij kan nog achteraf zeggen dat hij toen aan het opscheppen was. Stoere verhalen waren er genoeg. Een jonge man die vertelde hoe hij een ander met een stuk spoorrail sloeg: "he fucking screamed". Hij was gefotografeerd door de politie en zou waarschijnlijk binnenkort de gevangenis ingaan maar daar maakte hij zich geen zorgen over. Gevangenis is een "rite de passage", werd gezegd, en Frain schijnt daar een heel netwerk te hebben van jongens die elkaar helpen. De straf maakt de voetbalvandalen niet beter. De spanning en opwinding van het geweld schijnen verslavend te zijn, iets wat ik ook wel op televisie heb horen vertellen door oorlogsveteranen.

Zo'n reeks undercover-beelden bevestigt hoe afgrijselijk deze mannen zijn maar de grove zwartwitte korrel houdt iets groezeligs dat de filmer medeplichtig maakt aan wat hij vertoont. Bij dit soort voetbalvechters denk je als kijker "net goed", maar dat lijkt me niet altijd het geval. Er zullen zeker ooit procedures over worden gevoerd. Bestond die boze menigte bij de voetbalwedstrijd van afgelopen zondag in Tilburg uit hooligans? Als je de beelden mocht geloven wel, maar in B&W gisteren kwamen mensen aan het woord die daar stonden, een kaartje hadden en niet naar binnen mochten.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)