U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Internetstormloop banken Hongkong

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 24 FEBR. Tienduizenden mensen hebben gisteren een stormloop ondernomen op lokale banken in Hongkong. Ze wilden allen aandeelhouder worden van het nieuwe Internetbedrijf tom.com en zo op een snelle manier winst maken. Tom.com is opgericht door de steenrijke goudsmid Leung King-wah.

Op wegen rondom banken ontstonden files en winkeliers sloten uit angst voor de volksmassa hun winkels. Meer dan een miljoen mensen, oftewel een op de zeven inwoners van Hongkong, hebben een aanvraag gedaan om in het bezit te komen van een of meer van de 42,8 miljoen publieke aandelen. Te koop voor zo'n twee kwartjes per aandeel.

Tom.com is een informatiecentrum op Internet voor de Chinese markt. Leung heeft voor de naam 'tom' gekozen, omdat die voor zowel Chinees als Engels sprekenden makkelijk te onthouden is en geen negatieve associaties oproept.

De economie van Hongkong zat vijftien maanden geleden in een diepe recessie, maar is inmiddels weer opgekrabbeld. Met de jongste gekte rondom Internet heeft de economie zelfs weer een hoogtepunt bereikt.

Toezichthouders hebben vandaag in een reactie op de stormloop gezegd dat deze gekte niet nog eens mag voorkomen. Ze eisen uitleg van Leung, die, aldus de toezichthouders, de uitgifte van de aandelen over meer dagen had moeten spreiden.

Sommige analisten zijn niet gerust op de immense populariteit van Internetbedrijven. Ze verwijzen naar een soortgelijke situatie twee jaar geleden. In oktober 1997 crashte de markt samen met de meeste andere beurzen in Oost- en Zuidoost-Azië.

Leung blijft kalm onder de hysterie. De 68-jarige multimiljonair wist niets van Internet af en had er tot voor kort naar eigen zeggen nog nooit gebruik van gemaakt. "Het is een loterij. Mensen in mijn omgeving vertelden me dat ik geld kon verdienen, dus dat deed ik ook maar."

Een 24-jarige man die gisteren als een van de eersten aandelen wist te bemachtigen verklaarde: "Het is beter dan wedden op een paard. Je kunt bijna niet verliezen."

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)