U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ajax

PSV

Voetbal.nl


PSV loopt zwak Ajax onder de voet

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
EINDHOVEN, 11 FEBR. De stand op de ranglijst van een zwakke competitie kon nog veel verbloemen, maar na de nieuwe afstraffing door PSV (4-0) hoeft er geen enkele twijfel over te bestaan dat Ajax dit seizoen geen recht heeft op de landstitel. Door de forse nederlaag en het onthutsend zwakke spel van de bijna honderdjarige club, die in december in de eigen Arena ook al kansloos was tegen PSV (3-1), werd de positie van trainer Jan Wouters verder onder druk gezet. De meegereisde supporters van de F-Side eisten gisteravond zijn hoofd en ook dat van directeur Frank Kales.

Ajax is zijn identiteit volledig kwijt. Vanuit de verdedigende stellingen kon geen enkele kans worden afgedwongen. De missie van Wouters is mislukt. De Ajacieden, nog niet zo lang geleden godenzonen genoemd, stralen niets meer uit. Geen vertrouwen, geen overtuiging, geen spelvreugde. Ze zwalken als aangeschoten wild over het veld. Dat alles Ajax onwaardig.

Wouters prevelde na de ontmaskering van zijn team het woord "dieptepunt". Hij voelde zich "in de steek gelaten door sommige spelers". Nadat PSV in het eerste kwartier met drie treffers de wedstrijd razendsnel had beslist was niemand opgestaan om het elftal uit het moeras te trekken. Geen wonder, want het keurslijf waarin hij de spelers heeft gedwongen is alleen gericht op lijfsbehoud. Het systeem met twee spitsen moet de diepgewortelde angst om doelpunten tegen te krijgen wegnemen. Het gaat niet uit van eigen kracht, maar van onmacht. Tegelijkertijd worden creatieve spelers als Laudrup, Grønkjaer en Knopper niet op hun kwaliteiten benut.

Zelfs met matig en ingetogen spel kon PSV bij Ajax de vinger op de zere plek leggen. De spelers van de voornaamste kampioenskandidaat toonden zich in de duels fysiek sterker en agressiever. Op het middenveld werden Winter en Dani overklast door het duo Van Bommel-Vogel. Aanvoerder Winter was vaak de wanhoop nabij. Op rechts werd Knopper voortdurend overgeslagen. Dit tot grote ergernis van de jonge middenvelder, die zich in de eerste helft van het seizoen onderscheidde als een sluipschutter achter de spitsen maar nu anoniem ronddraaft. In de aanval waren Grønkjaer en Machlas machteloos tegen het sterke verdedigingsblok van PSV, Nikiforov en Faber. Ze bleken vaak onbereikbaar voor de aangevers Dani en Laudrup. Maar ook dat was mede te wijten aan de rammelende strategie.

Wat nu, werd Wouters gevraagd. Het antwoord moest hij schuldig blijven. Hij had pas twintig minuten voor tijd een wissel kunnen uitvoeren (Wamberto voor Grønkjaer) omdat de kwaliteit op de reservebank eveneens ontbreekt. "En dus kunnen er de komende weken in het elftal ook niet veel wijzigingen meer worden aangebracht", sprak hij moedeloos. Daarmee diskwalificeerde hij tevens het aan- en verkoopbeleid. Voorafgaand aan de vernedering op het veld werd Ajax deze week ook op beleidsmatig niveau nog eens afgetroefd. De leiding van PSV kon mededelen dat de club volgend seizoen zee waarschijnlijk kan beschikken over Adil Ramzi. Was Ajax al niet veel eerder in de markt voor de Marokkaan die door Willem II van Udinese is gehuurd? Inderdaad, maar Ramzi was toen nog niet toe aan een topclub als Ajax. In werkelijkheid had hij via zijn zaakwaarnemer al een principe-akkoord bereikt met PSV. In Eindhoven weten ze immers wèl raad met makelaars. Door een gebrek aan slagvaardigheid gingen ook Bruggink, Van Bommel en John de Jong (volgend seizoen) niet naar Ajax maar naar PSV.

Toch kan ook PSV straks de dupe worden van zijn eigen succes. Nilis en Van Nistelrooy dreigen de club te verlaten. Dat zijn de speerpunten van het elftal die niet zomaar vervangen kunnen worden. Voor Van Nistelrooy zaten gisteravond vertegenwoordigers van Chelsea, Arsenal, Manchester United, Leeds United en AS Roma op de tribune. Als een van deze clubs vijftig zestig miljoen gulden op tafel legt is hij verkocht. Van Nistelrooy verklaarde tegenover een Italiaanse verslaggever gisteravond dat hij geen voorkeur heeft voor land of club. De spits kreeg te horen dat hij in Italië al wordt gezien als de nieuwe Van Basten. Daarop reageerde hij bescheiden. "Dat is niet terecht, want Van Basten staat bij mij op eenzame hoogte. Ik ben wel trots op die vergelijking."

Gianluca Vialli, de coach van Chelsea, stapte iets te vroeg op. Hij miste daardoor het derde doelpunt van Van Nistelrooy. De bal sloeg als een granaat in, waarmee PSV het drama voor Ajax compleet maakte. Vialli wilde Van Nistelrooy afgelopen zomer al aantrekken, maar toen voelde de vedette uit Geffen niets voor een transfer. Vialli raakte tijdens de wedstrijd van gisteravond opnieuw gecharmeerd van Van Nistelrooy. "Hij is een absolute topspits, die bij elke grote club meekan", sprak de Italiaan na afloop van het duel, waarin Van Nistelrooy drie keer scoorde.

Het was Vialli opgevallen dat Van Nistelrooy meer is dan een goaltjesdief. "Hij wacht niet op zijn kansjes, naar dwingt zelf kansen af. Constant is hij gevaarlijk."

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)