U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Principes

Maarten Huygen
Het was klassiek Hollands kabukitheater in de overleg-traditie van het poldermodel. De spelers zijn geen mensen maar afkortingen uit de lettersoep van het oude middenveld, VARA, NOS, noem maar op en die liggen met elkaar overhoop, zijn boos, stellen eisen, slaan met deuren, dreigen met opstappen. Iedereen wacht op de ontknoping maar uiteindelijk verandert er niets. Het was een heldhaftig schaduwgevecht, bewonderenswaardig en principieel.

Maar uiteindelijk zitten ze allemaal weer gezellig op elkaars lip bij Net 3. Opnieuw overleg. Je moet er echt van houden als je bij de Nederlandse omroep werkt. Maar dat het opwindend nieuws is, nou nee.De hele avond door zag ik VARA-medewerkers de draai maken. Sommigen, zoals Karel van Hoof van de radio of Jan van Loenen van Nova, waren opgelucht, anderen meer neutraal. Paul Witteman had een uitspraak die hij zelf als interviewer nooit zou hebben geaccepteerd: "Ik denk dat de meeste mensen net als ik vonden dat het prettig is dat je bij het publieke bestel kan blijven en dat het misschien jammer is dat je geen goede toekomst hebt op een ander net".

Er waren ook veel vermoeide reacties op het Rode Hanengedrag. Hanneke Groenteman van de VPRO in B&W over VARA-directeur Vera Keur: "Ze vocht als een tijger voor de VARA maar als de anderen helemaal geen tijger zijn, is het vermoeiend om met zo'n tijger aan tafel te zitten. Ik denk dat ze absoluut moet blijven, zodat ze zelf als aangeschoten wild mee kan besturen. Laat haar d'r nagels een beetje doen, als tijger dan." Twee uitdrukkingen zijn me uit de commentaren bijgebleven, privaat en progressief.

De VARA wilde geen commerciële maar een private omroep worden. Uit de commentaren van Marcel van Dam en SBS-baas Fons van Westerloo maakte ik op dat een private omroep alleen met goede tijden wenst te rekenen, zoals ooit het kabinet Den Uyl. Eventuele verliezen komen geheel voor rekening en risico van de aandeelhouder. De VARA hoeft haar plannen dan niet bij te stellen. "Kan dat zomaar?" vroeg Cees Driehuis van Nova. "Dat kan wel maar geen aandeelhouder is bereid om het risico te nemen", zei Van Dam gisteravond verbaasd. Zelf heeft hij vroeger als VARA-voorzitter en PvdA-prominent de vorming van een kwalitatief goed commercieel bestel tegengehouden.

Net 3 wordt een progressieve zender, hoorde ik iedereen verzekeren. De eerdere predikaten "kosmopolitisch" en "postmaterialistisch" vallen niet meer. Het woord "progressief" doet me bij zo'n paars kabinet een beetje denken aan democratisch uit de vroegere Duitse Democratische Republiek. Bedoelen ze dat je bij de VARA als succesvol omroeper vrij bij de overheid mag bijschnabbelen en ruim twee keer zoveel mag verdienen als de minister die tegenover je zit? Gewoon omdat je zulke fantastische meningen over de samenleving hebt? En waar is dan de liberale of de conservatieve zender? Niemand is zo gek om zich zo te betitelen, want dan kom je niet ver in de omroeppolitiek. AVRO, KRO, IKON, noem maar op, ze zijn allemaal voor de vooruitgang, maar Net3 is kampioen. Helaas heeft de publieke omroep de politiek nodig, omdat ze er uit zichzelf niet uit was gekomen. Dat de VARA publiek blijft, vind ik winst. De VARA maakt mooie programma's maar verdient geen uitzonderingspositie. Door voor zichzelf een voorkeursbehandeling op te eisen, nam ook de VARA afscheid van de pacificatie tussen gelijkwaardige omroepzuilen. Dat systeem werkt allang niet meer. De enige echte ouderwetse zuil, de EO, is tevens het grootste struikelblok, want al die jubelprogramma's horen op Net2 niet thuis. De EO is een bloeiende vereniging van leden die willen dat iedereen naar Jezus kijkt, terwijl zij stiekem Blik op de Weg aan hebben staan. Met een nieuwe moslim-omroep of Postcodeloterijvereniging zal het niet anders gaan. Al die leden wensen andere kijkers dan zij de beste en meest hoogstaande programma's toe. Heel principieel.

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)