U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


T I T E L : The Bone Collector
R E G I E : Phillip Noyce
M E T : Denzel Washington, Angelina Jolie, Ed O'Neill, Queen Latifah, Michael Rooker, Mike McGlone, Luis Guzman, Leland Orser, John Benjamin Hickey

In 55 theaters

De moordenaar en zijn raadseltjes

Door DANA LINSSEN
Hoe breng je papiersnippers, zandkorrels, bloedsporen en vingerafdrukken zo in beeld dat ze een hele film lang kunnen boeien? En dan ook nog als de technische rechercheur die er een neus voor heeft om ze te ontcijferen ruim twee uur aan zijn bed gekluisterd is?

Het antwoord dat The Bone Collector op deze vragen meent te moeten geven is: voer een mooie jonge actrice met een pruillip in en laat haar het vuile werk opknappen. Het resultaat is een film waarin zowel Denzel Washington (de verlamde politie-agent) als Angelina Jolie (zijn onervaren protégée) onvoldoende uit de verf komen, laat staan de forensische wetenschap.

Je zou al argwaan moeten krijgen als een film te nadrukkelijk wordt geafficheerd als de opvolger van Silence of the Lambs en Se7en.

The Bone Collector voert dan ook, zonder enige blijk van originaliteit te geven of iets wezenlijks aan zijn twee voorgangers toe te voegen, listig een seriemoordenaar in een gloomy decor ten tonele. Elke plaats van een delict heeft hij ingericht als een toneeltje vol aanwijzingen voor de volgende moord die hij zal plegen. En hoewel het duo Washington-Jolie er steeds bedrevener in raakt om zijn raadseltjes op te lossen, leiden hun naspeuringen alleen maar naar het volgende misdaadtafereel en slechts per ongeluk naar de dader zelf.

Dat zwakke punt in het scenario heeft een lijzige mise-en-scène tot gevolg, waarin het ziekbed van Washington door middel van montagetrucs dynamisch in beeld wordt gebracht en Jolie voornamelijk duister kijkt in donkere ruimtes, maar die nooit enig gevoel van suspense of spanning weet op te roepen. Het is dat de entourage, met bijrollen voor Luis Guzman, Ed O'Neill (uit de televisieserie Married with Children) en Michael Rooker (na Henry: Portrait of a Serial Killer is zijn aanwezigheid altijd dubbelzinnig en maakt hij van elk personage een potentiële dader) voor het echte vermaak zorgt. Ook rapzangeres Queen Latifah als verpleegster Thelma is een verrassing.

De van origine Australische Phillip Noyce regisseerde eerder Harrison Ford in de actiethrillers Clear and Present Danger en Patriot Games, dus je zou kunnen verwachten dat hij de beginselen van het genre enigszins onder de knie zou hebben. Misschien wordt er in The Bone Collector gewoon te weinig gerend.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)