U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Jodie Foster


In een reeks profielen van eigentijdse sterren deze week Jodie Foster, de voormalige kinderster uit 'Taxi Driver' die nu in 'Anna and the King' met vlekkeloos accent een Engelse onderwijzeres speelt.

Door HANS BEEREKAMP

Intelligentie is een vereiste voor kindersterren, ook al studeren ze niet altijd, zoals Jodie Foster, summa cum laude af aan de universiteit van Yale. Ze kon al lezen op haar derde en debuteerde datzelfde jaar als model in een advertentie die iedereen kent: de reclame voor Coppertone zonnebrandolie, waarin een hondje de zwembroek van een klein meisje naar beneden trekt.

Alicia Christian Foster (Los Angeles, 19 november 1962) werd opgevoed door haar moeder Brandy en een vriendin, die 'tante Jo D.' werd genoemd en zo Jodie haar roepnaam schonk. In de eerste film die de volwassen Jodie Foster regisseerde, Little Man Tate (1991), speelt ze zelf de moeder van een wonderkind, dat niet alleen heel slim is, maar ook nuchter en evenwichtig in de wereld staat. Na enkele Disney-films en televisieseries, maar ook films van Martin Scorsese (Alice Doesn't Live Here Anymore) en Alan Parker (Bugsy Malone), vond een psycholoog Jodie Foster, die als kind A bout de souffle en Les 400 coups tot haar favoriete films rekende, op haar dertiende rijp genoeg om een kinderhoertje te kunnen spelen in Scorsese's Taxi Driver (1976). De rol van Iris bezorgde Foster haar eerste Oscarnominatie, maar bracht haar ook in een ongelukkige positie. De psychopaat John Hinckley pleegde in 1981 een aanslag op president Reagan en motiveerde die daad met de behoefte de aandacht van Foster te trekken. Sindsdien schermt Foster haar privé-leven hardnekkig af; bijna niemand weet wie de vader is van haar in 1998 geboren zoon Charles en geruchten over Fosters homoseksualiteit kunnen net zo goed dienen als alibi om in het openbaar niets prijs te hoeven geven.

Op Internet valt te lezen dat Fosters hobby's kickboksen, karate en yoga zijn. Haar imago als sterke, onafhankelijke vrouw, die met haar eigen firma Egg Pictures zowel films regisseert, produceert als erin speelt, wordt schijnbaar tegengesproken door verschillende slachtofferrollen, zoals de verkrachte wraakgodin in The Accused (haar eerste Oscar, in 1988) of het buiten de beschaving opgegroeide wolfskind in Nell (weer een nominatie, 1994). Maar de beste personages van de intelligentste Hollywoodster vermengen kwetsbaarheid en kracht. Het schoolvoorbeeld is Fosters tweede met een Oscar bekroonde rol. In Clarice Starling, de FBI-agente in Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991), herkent de hoogbegaafde kannibaal Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) een tegenstander van zijn eigen formaat en raakt haar op haar zwakste plekken: ambitie, schaamte en compassie.

Vaak speelt Foster ook in films van beneden haar niveau, zoals Maverick of Anna and the King, ook al debiteert ze in die kostuumfilm een vlekkeloos Brits accent. Goed nieuws was de bekendmaking onlangs dat Foster heeft besloten de rol van Leni Riefenstahl te gaan spelen in een fictieve filmbiografie: een personage dat geknipt lijkt voor de paradoxen in Fosters karakter.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2000

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)