U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


T I T E L : Naar school met vader op mijn rug (Bei qi baba shangxue)
R E G I E : Zhou Youchao
M E T : Zhao Qiang, Jiang Hualin, Yan Danchen

In: Plaza Futura, Eindhoven; Chassé, Breda; Filmhuis, Hilversum

Eenvoudige film over Chinese armoede

Door BIANCA STIGTER
Naar school met vader op mijn rug is een film waarbij je op het uitbeelden van de titel gaat zitten wachten - of is het een metafoor en zal die titel helemaal niet worden verbeeld, zoals bij The Postmen Always Rings Twice of Chasing Amy? Aan het begin van de film draagt een vader wel al zijn zoontje over een rivier. Het is de rivier die het jongetje moet oversteken om van zijn dorp bij de school in een groter dorp te komen. Het is heel wat dat het jongetje naar school kan: de vader heeft alleen geld om een van zijn twee kinderen naar school te sturen.

Het onderwerp van Naar school..., de derde film van Zhou Youchao, lijkt een beetje op dat van Not One Less, de film waarmee Zhang Yimou vorig jaar de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Venetië. Ook dat verhaal speelt zich af in een uithoek van het Chinese platteland en draait om wel of niet naar school gaan. In Naar school, die hier als kinderfilm wordt uitgebracht, is het allemaal wat braver uitgewerkt. Maar het Chinese berglandschap is ook in deze film mooi en het verhaal is soms geraffineerd eenvoudig in beeld gebracht. Het zoontje steekt bijvoorbeeld weer eens de rivier over, die door overvloedige regen sterk gezwollen is. Hij kijkt naar rechts en ziet onder een kek parapluutje een klasgenootje staan. Shi Wa kijkt weer voor zich en stapt stoer het water in. Het meisje haalt diep adem en doet hetzelfde. Halverwege kijkt Shi Wa weer naar rechts. Er is geen meisje meer. Pas dan zien we het parapluutje op zijn kop over het water rivier wegdrijven.

Naar school, dat is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, is een smartlap waarvoor Nederlanders terug naar de tijd van Kruimeltje en Alleen op de wereld moeten om dezelfde soort armoede tegen te komen.

NRC Webpagina's
12 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)