U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nasdaq grossiert in beursrecords

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 30 DEC. Wall Street beleeft een jubeljaar. De elektronische beurs Nasdaq doorbrak gisteren de 4.000-grens en deed tevens enkele andere records sneuvelen.

Door de koersstijging van gisteren is de winst van de Nasdaq-100 dit jaar gekomen op 83,5 procent, waarmee de Nasdaq de snelst stijgende beurs ooit is geworden. Met deze groei overtrof de sinds 1971 bestaande Nasdaq het record dat de oudere broer op Wall Street, de New York Stock Exchange, in 1915 vestigde. De graadmeter van die beurs, het Dow- Jonesgemiddelde, boekte destijds een jaarwinst van 81,7 procent. Ook de Dow Jones kwam gisteren, met een stijging van 7,95 punten, uit op een record: 11.484,66 punten. Het Nasdaq-slot boven de grens van 4.000 punten liep echter het meest in het oog. Met een sprint van 69,35 punten, ofwel 1,75 procent, bereikte de index gisteren het einde van de handesldag op een niveau van 4.041,03 punten. De laatste duizend punten zijn in minder dan twee maanden genomen. Op 3 november passeerde de Nasdaq-100 de 3.000-grens.

De fenomenale stijging van dit jaar kan vooral worden toegeschreven aan de koerswinsten van de technologiefondsen. De marktkapitalisatie van alle Nasdaq-fondsen staat nu op 4,7 triljoen dollar. Softwaremaker Microsoft is daarvan de grootste. Dit bedrijf is met de hightechconcerns Dell, Intel, AOL en Worldcom goed voor een derde van het totaal.

Het jaar 1999 werd gekenmerkt door de doorbraak van Internet op de beurs. Het beursklimaat was op de schouders van achtenhalf jaar economische groei in de Verenigde Staten ook vriendelijk voor nieuwe emissies. De Nasdaq telde er 504, bijna tweemaal zoveel als in 1998 en een absoluut record. De Nasdaq is nu in dollars marktkapitalisatie en in handelsvolume de grootste beurs ter wereld. Het gemiddelde handelsvolume was dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljard aandelen per dag. Grote winnaar gisteren was het aandeel Qualcomm dat er 156 dollar bijkreeg en sloot op 659 dollar na een positieve aanbeveling van een analist, die een koersdoel van 1.000 dollar voor ogen staat. Begin dit jaar stond Qualcomm nog op 25 dollar. Daarmee is het dus ook een van de snelste stijgers van dit jaar.

NRC Webpagina's
30 DECEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)