U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Will Smith


In een reeks profielen van hedendaagse filmsterren deze week Will Smith, die wederom zijn eeuwige zelfbewuste zelf speelt in de spektakelwestern 'Wild Wild West'.

Door DANA LINSSEN

Will Smiths razendsnelle zegetocht door Hollywood zou kunnen doorgaan voor een superlange aflevering van The Fresh Prince of Bel Air, de van meet af aan succesvolle sitcom waarin de rapper uit middle-class Pennsylvania in 1990 als acteur debuteerde. De rol van streetwise jongeman die zich een beetje verbaasd en brutaal probeert te handhaven in een veel beter milieu dan waar hij vandaan komt, is Smith tot nu toe blijven spelen. Charisma en charme zijn de twee meest genoemde voorwaarden voor zijn populariteit. Dezelfde charme waaraan hij zijn bijnaam 'Prince' (Charming) te danken heeft en die er op de middelbare school voor zorgde dat strafwerk en nablijven hem bespaard bleven. Of Will Smith (25 september 1968, Philadelphia) echt charisma heeft en niet veeleer een hooghartige air die hem aantrekkelijk en afstandelijk tegelijkertijd maakt, is een kwestie van smaak. De talloze dames die hij in de zes jaar dat The Fresh Prince of Bel Air liep het hof maakte door ze te overrompelen met grappen en wisecracks heeft hij geloof ik nog nooit aangekeken. Als Will Smith acteert dan is dat altijd met een onzichtbare acteur die net achter zijn tegenspeler staat. De toeschouwer is het niet, want hoe bedreven hij ook is in het bespelen van de lach, Smith is geen schmierder. Zijn spel is in wezen introvert, maar wie in zijn universum wil worden binnengelaten moet zich door heel wat danspassen, druk gesticulerende armen en handen en rusteloos geswing heen wringen.

Daarom zijn de actietitels waarin hij excelleert als zijn eeuwige zelfbewuste zelf in wezen zijn vervelendste films; de heroïsche piloot uit Independence Day (1996), de rappende alienjager in Men in Black (1997, zijn eerste samenwerking met Wild Wild West-regisseur Barry Sonnenfeld), de door paranoia en samenzweringstheorieën overvallen jongeman in Enemy of the State (1998) en nu de hoofdrol van een macho special agent in spektakelwestern Wild Wild West, een titel die geknipt is om woordspelletjes met zijn naam uit te halen. Wild Will West? Wild Wild Smith? Het weekend dat de film in Amerika werd uitgebracht was al 'Big Willy Weekend' gedoopt.

Zijn mooiste filmoptreden blijft nog steeds de homoseksuele oplichter in Six Degrees of Seperation (1993), zijn eerste echte grote filmrol. Inmiddels gaat Smith, die voor 20 miljoen dollar de rol van bokser Mohammed Ali in Barry Sonnenfelds volgende film zal spelen, door voor een van Amerika's meest kredietwaardige sterren. De ontvangst van Six Degrees... werd overschaduwd door het gerucht dat Smith had geweigerd een in het scenario voorgeschreven kus met een andere man uit te wisselen, wat hem als zwarte ('die toch beter zou moeten weten') op ingewikkelde verwijten van homofobie kwam te staan. In Wild Wild West heeft hij er geen moeite meer mee om in travestie op te treden als hij daarmee een president kan redden. Zijn sikje en de keurig gecultiveerde five o' clock-shadow op zijn wangen laat hij als bewijs van mannelijkheid echter zo gauw mogelijk weer vanachter zijn sluier tevoorschijn komen.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)