U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


T I T E L : Wild Wild West
R E G I E : Barry Sonnenfeld
M E T : Will Smith, Kevin Kline, Kenneth Branagh, Salma Hayek, Ted Levine, M. Emmet Walsh, Bai Ling, Frederique Van Der Wal, Musetta Vander, Sofia Eng

In: 88 theaters.

Een western vol gejatte grapjes

Door DANA LINSSEN
In een soort James Bond meets John Wayne klopt het eigenlijk niet dat de schurk alle mooie meisjes krijgt en de held het moet zien te doen met een buddy tegen wil en dank. Maar toch is het zo. Kenneth Branagh speelt de aanstellerige Dr. Arliss Loveless in de nieuwste spektakelfilm van Barry Sonnenfeld (Men in Black).

Hij is een Shakespeariaanse Dr. Strangelove wiens benen er nu helemaal af zijn, maar hij heeft wel alle mooie wijven. Ze heten Munitia of Amazonia (een rolletje voor 'ons' eigen topmodel Frederique Van Der Wal) en kunnen net zoals voormalig Bond-meisje Famke Janssen hun tegenstanders uitschakelen tussen hun dijen. Zo zitten er wel meer verwijzingen naar andere films in deze spektakelwestern.

Wild Wild West maakt zichzelf net als veel hedendaagse genrefilms overbodig door voortdurende relativeringen en gejatte grapjes uit films die veel leuker zijn.

In dit geval pakt dat extra pijnlijk uit, want de in Amerika al op voorhand als grote zomerfilm gepresenteerde bioscoopversie van een televisieserie uit de jaren zestig heeft van zichzelf weinig om trots op te zijn. Het uitgangspunt van de zwarte hoofdpersoon (Will Smith) die aan een oudere witte antagonist wordt gekoppeld, was in Men in Black niet in de laatste plaats succesvol door het onverwachte komische talent van Tommy Lee Jones. Kevin Kline als Artemus Gordon móet grappig zijn, want Kline is een grappige man en onderbroekenlol (of zullen we in het geval van Kline in travestie voor de gelegenheid ook maar spreken van bustehouderhumor?) in een film die koste wat het kost elke dollar van zijn 100 miljoen dollar tellende budget met ooh's en aah's, een klap of een pistoolschot moet verzilveren, werkt zelden langer dan een enkel zenuwachtig gniffeltje op de lachspieren.

Dus terwijl Dr. Loveless in een door een nazaat van Jean Tinguely ontworpen gigantisch tarantula-voertuig (een vertederende in plaats van angstaanjagende Godzilla van oud ijzer) op de wereldheerschappij aast, maken Smith en Kline hem het leven zuur met een paar vuurspuwende tieten.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)