U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

Schade in Servië 30 miljard dollar


BELGRADO, 27 JULI. Bij de NAVO-luchtacties tegen Joegoslavië is voor 29,6 miljard dollar schade aangericht, zo heeft een groep onafhankelijke Joegoslavische economen, die bekendstaat onder de naam Groep 17, vastgesteld.

Volgens de groep zal Joegoslavië vijftien jaar nodig hebben om het niveau van de productiviteit van vóór maart te bereiken. Door de combinatie van de luchtacties en de toch al slechte staat van de economie voor de oorlog op 24 maart losbarstte zal het volgens de groep internationaal gerespecteerde economen naar schatting veertig jaar duren voordat de Joegoslaven het welvaartspeil van het jaar 1989 zullen kunnen bereiken.

De concrete schade die door de NAVO-bombardementen is aangericht in Servië (zonder Kosovo, dat door de economen buiten beschouwing is gelaten omdat ze daar geen toegang hebben) maakt slechts een klein deel uit van de som van 29,6 miljard. Aan economische faciliteiten als fabrieken en olieraffinaderijen is voor een bedrag van 2,8 miljard dollar schade aangericht. De schade aan wegen en krachtstations wordt door de G17 geschat op 805 miljoen dollar. Het grootste deel van de schade - 23,2 miljard dollar - bestaat uit het verlies dat het bruto nationaal product voor de komende tien jaar is toegebracht. De industriële productie daalt volgend jaar als gevolg van de luchtacties met 44,4 procent. Nu al ligt de industriële productie 54,1 procent onder het niveau van een jaar geleden. De export daalt dit jaar met 55 procent en de import met 58 procent. Als direct of indirect gevolg van de bombardementen raken tussen 200.000 en 250.000 mensen hun baan kwijt. Dat drijft het werkloosheidspercentage op van 25,1 in 1998 tot 32,6 procent dit jaar, zo heeft de G17 berekend. De groep pleit voor drastische economische hervormingen, te combineren met financiële steun van het buitenland. Voor onmiddellijke humanitaire hulp is volgens de groep 1,1 miljard dollar nodig. Het is volgens waarnemers echter onwaarschijnlijk dat het tot die hervormingen of tot die buitenlandse hulp komt. Waarnemers achten het uitgesloten dat onder president Milosevic zinvolle hervormingen worden uitgevoerd. En de Verenigde Staten en andere Westerse landen hebben financiële hulp voor de wederopbouw van Joegoslavië afhankelijk gesteld van het vertrek van Milosevic.

De Servische oppositie wil begin september met een algemene staking en een algehele ontregeling van het openbare leven Milosevic ten val brengen. De Alliantie voor Verandering liet gisteren weten dat de algemene staking wordt gesteund door de aangesloten politieke partijen, onafhankelijke vakbonden en boerenorganisaties. Van de actie zullen wegversperringen deel uitmaken, die zullen worden uitgevoerd door de boerenorganisaties. Naar verwachting zullen ook legerreservisten aan de actie meedoen. Of de belangrijkste oppositiepartij, de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draskovic, aan de actie meedoet is onzeker. De SPO maakt geen deel uit van de Alliantie voor Verandering.

De Alliantie zegt sinds het begin van deze maand 550.000 handtekeningen te hebben verzameld onder een petitie waarin het aftreden van Milosevic wordt geëist. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
27 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)