U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


T I T E L : Blast
R E G I E : Albert Pyun
M E T : Linden Ashby, Andrew Divoff, Kimberly Warren, Rutger Hauer, Tim Thomerson

Uitgebracht op koopvideo door RCV Home Entertainment. Prijs: ƒ19,95

Executies in het Olympische bad

Door HANS BEEREKAMP
Ondanks de titel wordt er in de film Blast meer met explosies gedreigd dan dat ze werkelijk te zien zijn. De in 1996 geproduceerde actiefilm genoot dan ook van een bescheiden budget. Zoals de meeste films van de in Hawaii geboren regisseur Albert Pyun is Blast dan ook niet in eerste instantie gemaakt voor vertoning in de bioscoop, maar voor exploitatie op video. In dit marktsegment is Pyun, die twee tot vier van dit soort films per jaar maakt, een grote naam, net als zijn gastster Rutger Hauer. Hij speelt Leo, een aan zijn rolstoel gekluisterde anti-terrorisme-expert van Interpol, die zijn faam dankt aan het feit dat hij net zo geobsedeerd is als zijn tegenstanders.

Blast is een snel gemaakte productie, die zo kon inspelen op de actuele angst voor terroristische acties tijdens de Olympische Spelen van Atlanta.

In dit genre zijn terroristen nog sociopathische mannen met een slechte huid, een Arabische naam en een sadistische inslag. Op de dag dat de president de inauguratieceremonie komt bijwonen, gijzelen de terroristen de Amerikaanse dameszwemploeg in het oefenbad. Elke twintig minuten wordt een krijsend wicht met badmuts en al op de rand van het zwembad geëxecuteerd, totdat alle politieke gevangenen in de hele wereld zijn vrijgelaten. Maar Rutger weet wat er in het brein van de leider omgaat. Bovendien hebben de schurken, geheel volgens de regels van de gijzelingsfilm, een alleen opererende schoonmaker in de catacomben over het hoofd gezien, stom toevallig een voormalig taekwondo-kampioen én de ex-man van de zwemcoach.

Blast is een ouderwetse en voorspelbare film, maar je komt onder de indruk van het vakmanschap van Pyun, die met zeer bescheiden middelen er toch in slaagt de kijker aan zijn stoel te nagelen. En sommige momenten zijn onbetaalbaar, zoals wanneer Hauer de burgemeester, een forse zwarte dame met zichtbaar meer verstand van volkshuisvesting, vermoeid toesist: `Your Games are over!'

NRC Webpagina's
14 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)