U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Profiel Koerden

Artikelen over Öcalan

Homepage van de advocaten van Öcalan (Engelstalig)


Doodstraf voor PKK-leider Öcalan

Door een onzer redacteuren
ISTANBUL, 29 JUNI. Een Turks staatsveiligheidshof op het eiland Imrali heeft Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, vanmorgen ter dood veroordeeld wegens separatisme en hoogverraad.

Het hof houdt de PKK-leider ook verantwoordelijk voor de meer dan 37.000 doden die in de strijd met de PKK zijn gevallen. Volgens rechter Türgüt Okyay, die het vonnis voorlas, vormen de activiteiten van Öcalan "een serieus, direct en groot gevaar voor het land".

Öcalan luisterde in zijn glazen kooi kennelijk onbewogen naar de uitspraak van het hof. Nabestaanden van Turkse slachtoffers van militaire acties van de PKK zetten het Turkse volkslied in zodra de rechter klaar was met het voorlezen van het vonnis. De advocaten van Öcalan verlieten onmiddellijk de rechtszaal toen dat gebeurde.

Öcalan had zelf vanmorgen nog de gelegenheid om een laatste woord te spreken, maar in tegenstelling tot eerdere gelegenheden hield hij dat kort. Hij noemde nogmaals de beschuldiging van hoogverraad onterecht.

Algemeen werd in Turkije aangenomen dat het hof tot de doodstraf zou besluiten. Rechter Okyay achtte het uitgesloten dat het vonnis wordt omgezet in levenslang, omdat Öcalan schuldig was aan "de moord op duizenden onschuldige mensen, inclusief baby's, kinderen, vrouwen en ouderen".

Het doodvonnis zal zeker op korte termijn niet worden uitgevoerd. Eerst buigt het Turkse Hof van Beroep zich er nog over. Mocht dat het vonnis bekrachtigen, dan heeft er een stemming plaats in het Turkse parlement. Uiteindelijk is het de Turkse president, Demirel, die bepaalt of Öcalan daadwerkelijk wordt geëxecuteerd. Sinds 1984 is er in Turkije geen doodstraf meer voltrokken.

Verscheidene Europese landen, waaronder Duitsland en Groot- Brittannië, hebben Turkije gevraagd het doodvonnis niet te voltrekken. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, riep de Koerden op om kalm te blijven en "vertrouwen te hebben in het Hof van Beroep en het Europese Hof voor de rechten van de mens". Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de regering de Europese Unie wil trachten te bewegen tot een gemeenschappelijke verklaring.

Uit angst voor represailles van de PKK hebben de Turkse autoriteiten de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk verscherpt. Met name Amerikaanse 'doelen' worden goed in de gaten gehouden. In Turkije wordt er vanuit gegaan dat het de Amerikaanse inlichtingendienst CIA was die er voor zorgde dat Öcalan in februari in handen kwam van de Turkse autoriteiten. De PKK heeft het vonnis veroordeeld en beraadt zich nog op de nu te volgen strategie. Eerder dreigde de organisatie met wraak als haar leider iets zou overkomen.

NRC Webpagina's
29 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)