U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
ClickWork
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

UÇK trekt steden Kosovo binnen


PRISTINA, 15 JUNI. Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft delen van de steden Pristina en Prizren overgenomen. In Pristina werd bloedig wraak genomen op Servische vluchtelingen. Nederlandse troepen hebben vanochtend sporen gevonden van een Servische slachtpartij.

Britse troepen in Pristina traden vanochtend op tegen UÇK'ers. Ze omsingelden een huis van waaruit geschoten werd toen ze een melding controleerden over een aanval op een Servische burger. Vijf UÇK- strijders gaven zich over en werden gevangen genomen. Britse troepen ontwapenden eerder bij het plaatsje Kacanik 70 soldaten van het UÇK. Het Rode Kruis schat dat 11.000 Serviërs Kosovo inmiddels hebben verlaten.

Vanochtend schoten onbekenden een granaat af op het vliegveld van Pristina, waar tweehonderd man Russische troepen zich hebben verschanst. Een klein Russisch konvooi van elf voertuigen vertrok vanochtend uit Bosnië naar Pristina. Het zou om bevoorrading gaan en niet om versterkingen: volgens een woordvoerder van de vredesmacht SFOR in Bosnië bemannen slechts 29 Russische soldaten het konvooi. Britse troepen rond het vliegveld hebben de Russen vandaag water geleverd.

Generaal Georgi Sjpak, de commandant van de luchtmacht, stelde gisteren dat hij 2.000 tot 10.000 man versterkingen paraat heeft voor Pristina. Bulgarije en Roemenië hebben Rusland verboden van hun luchtruim gebruik te maken zolang er geen overeenstemming is over de Russische rol in Kosovo.

In Helsinki zullen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Albright, en de minister van Defensie, Cohen, naar verwachting eind deze week overleg voeren met hun Russische collega's. De Russen eisen een eigen zone in Kosovo, buiten de commandostructuur van de NAVO om. Deze vreest dat een Russische zone een Servische vrijhaven wordt.

Gisteren zijn hulpverleners bij het stadje Glogovac gestuit op meer dan 20.000 uitgehongerde ontheemden die zich al maanden in de heuvels van de Drenica verbergen. Ze zeiden zich in leven te hebben gehouden met bessen, wild en gekookt gras. Vanuit Macedonië en Albanië keerden duizenden vluchtelingen vanochtend terug.

In de Macedonische hoofdstad Skopje kwam het gisteren tot hevige rellen bij betogingen van feestende Albanezen. Er vielen 15 gewonden. In Tetevo, waar de Albanezen de meerderheid vormen, waren er felle straatgevechten met Slavische Macedoniërs.

Nederlandse troepen die gisteren hun intrek namen bij het stadje Orahovac, zijn in het dorp Velika Krusa op de verkoolde lijken van twintig Albanezen gestuit. NAVO-troepen bewaken een massagraf bij Kacanik, waarin zich volgens omwonenden 91 lichamen bevinden. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
15 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit

    Bovenkant pagina
„ R NOSHADE SItwą> NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)