U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Rapport Cox

Spionerend China


KORTGELEDEN BRAK HET GEZWEL open van China's nucleaire spionage in Amerika. In eerste instantie ging het om een incident dat zich in de jaren tachtig tijdens het bewind van president Reagan had voorgedaan. Maar alras rees het vermoeden dat het om een volgehouden en stelselmatige activiteit ging waar opeenvolgende Amerikaanse regeringen niet al te veel aandacht aan hadden besteed. Met name de tegenwoordige regering - die toch al verdacht wordt van het aanvaarden van Chinese financiële steun aan de herverkiezing van Bill Clinton in 1996 - kreeg het in het Congres zwaar te verduren.

Dat Congres krijgt vandaag een rapport voorgelegd van een eigen onderzoekscommissie waarin wordt vastgesteld dat over een periode van twintig jaar China beslag heeft we ten te leggen op ontwerpen voor nucleaire raketkoppen en op tal van andere militaire geheimen. Frontorganisaties en -ondernemingen zouden in de VS zijn opgezet om de Ameri kanen hun geheimen te ontfutselen. Bovendien zouden Amerikaanse producenten van satelliet- en rakettechnolo gie, die met vergunning van de Amerikaanse overheid in China werkzaam zijn, zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden.

Kortom, de indruk kan ontstaan dat de Chinezen een groot deel van hun strategische achterstand hebben weten in te lopen met behulp van op illegale wijze verkregen Ameri kaanse gegevens. Dat komt des te harder aan omdat de Amerikanen China zijn gaan zien als hun potentieel belang rijkste rivaal in de 21ste eeuw. Het is om die reden dat de re gering-Clinton haar politiek van constructive engagement heeft gelanceerd en heeft ingebonden op thema's als de men senrechten in China en China's militaire steun aan Amerika onwelgevallige regimes, zoals bijvoorbeeld dat van Iran. Door China steeds meer te integreren in het proces van glo balization zouden de scherpe kanten van de rivaliteit kunnen worden afgeslepen, was de leidende gedachte.

HET HOOGTEPUNT VAN het Amerikaanse engagement werd bereikt tijdens Clintons bezoek aan China vorig jaar. Op campussen en voor de televisie sprak de Amerikaanse president over de democratische verworvenheden in zijn land zonder al te kritische noten over de toestand in China zelf te plaatsen. De weg naar duurzame zonnige verhoudin gen leek open te liggen. Maar de rel over China's spionage heeft inmiddels de horizon verduisterd. Zozeer zelfs dat tij dens een recent bezoek van premier Rongji aan Amerika Clinton niet thuis gaf op China's verzoek om te worden toe gelaten tot de Wereldhandelsorganisatie. Ook op het gebied van de bilaterale handel zijn er wrijvingen. De geslotenheid van de Chinese markt bevalt de Amerikanen geenszins. Maar dat Chinese concessies in Washington zo hardhandig werden terzijdegeschoven, wijst erop dat de spionagekwes tie in de Amerikaans-Chinese betrekkingen een soort nucle aire winter heeft veroorzaakt. De NAVO-bommen op de Chi nese ambassade in Belgrado worden in Peking dan ook be schouwd als doelbewust afgeworpen.

DE VRAAG IS hoeveel ruimte de president na dit vernieti gende congressionele rapport nog overhoudt om zijn beleid van verdere opening naar China alsnog door te zetten. Chi na's officiële en verontwaardigde ontkenning van de be schuldigingen zal Clinton niet veel verder helpen. Spionage is een kwaad in de internationale relaties dat niet eenvoudig valt weg te nemen en waaraan veel landen zich op de een of andere manier bezondigen. Het loopt pas spaak als de spi onnen op heterdaad worden betrapt. Dat lijkt nu met de Chinezen het geval te zijn. Ook al zou achteraf de strategi sche schade van China's ondergrondse activiteiten blijken mee te vallen, de politieke schade aan de Amerikaans-Chi nese relatie en daarmee aan de verhoudingen in de wereld is al niet meer ongedaan te maken.

NRC Webpagina's
25 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
PCM Jaarverslagenservice
Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)