U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Robeco advies
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FC Barcelona

Johan Cruijff (fansite)


Van Gaal geeft Cruijff geen hand

Door onze correspondent STEVEN ADOLF
MADRID, 11 MAART. Geniaal, legendarisch, goddelijk. Johan Cruijff ontsteeg gisteravond definitief zijn status van gewone sterveling. Ineen volgepakt stadion Camp Nou waren de geëmotioneerde aanhangersvan FC Barcelona getuige van de officiële bevestiging van eenonsterfelijke voetbalmythe: een partijtje tussen het huidige Barcelonaen het 'Dreamteam' dat onder Cruijff zijn onoverwinnelijkheid toonde.

Voor de gelegenheid traden ze andermaal aan, de jongens van Cruijffsideale voetbalmachine die in de periode 1988 tot 1996 over de grasmatrolde. Ronald Koeman had speciaal voor de gelegenheid de afgelopendagen wat kilootjes afgetraind. De Deen Laudrup, ooit met de nodigeonmin vertrokken, toonde andermaal zijn kwaliteiten. Romario ontbrakjammer genoeg, maar de weerbarstige Bulgaar Stoitsjkov, in het verledennooit te beroerd om de boel te stangen, deed wel mee.

Dat de partij door het Dreamteam met 2-0 werd verloren deed er niet toe.Het eerbetoon aan Cruijff, dat plaatsvond in het kader van heteeuwfeest van de club, had onmiskenbaar het effect van een collectievetherapie voor de Barcelona-aanhang. Erg vrolijk gaat er het er delaatste tijd immers niet aan toe in Camp Nou. De club is weliswaar goed op stoom sinds de gebroeders De Boer de gelederenversterkt hebben. Maar in Catalaanse kringen is de overmaat aanHollanders in een bron van smeulend ongenoegen, terwijl trainer Louisvan Gaal zich eerder gevreesd dan geliefd heeft gemaakt. En dan is ernog het aanhoudende geruzie tussen Cruijff en clubvoorzitter JosepNúñez dat zijn schaduw over de club blijft werpen. Metslaande deuren vertrok de trainer op 18 mei 1996 ensindsdien laten beide heren geen kans onbenut elkaar het leven zuur temaken. Aan de vooravond van de feestpartij liet Cruijff zich noghuldigen door de 'Blauwe Olifant', de beweging die er op uit isNúñez te wippen. ,,Er bestaat geen pardon voor dit bestuur omdat het de hele wereld in opspraak brengt'', aldus Cruijff.Maar gisteravond waren alle vetes even opzij gezet. Het scheelde weinigof Cruijff was voor het eerst in zijn leven betrapt op het plengen vaneen traan tijdens het zingen met 100.000 aanhangers van de Barcelona-hymne na afloop van de wedstrijd. Zelfs voorzitter Núñezwilde het feestje niet bederven en klapte braaf mee voor zijnaartsrivaal. De enige die niet meedeed was Louis van Gaal, diezichtbaar weinig plezier beleefde aan het eerbetoon aan zijn illustere voorganger.

Het eindsignaal had nog niet geklonken, of Van Gaal verdween van hetveld. Voor hem geen gezellig glaasje achteraf met Johan. Zelfs geenhand kon er af. Gevraagd naar wat Van Gaal het meeste had dwarsgezetentijdens de wedstrijd, antwoordde hij dat zijn ploeg veel kansen hadlaten liggen. Na afloop van zijn persconferentie werd de trainer doorde voetbaljournalisten beloond met een fluitconcert.

NRC Webpagina's
11 MAART 1999


( a d v e r t e n t i e s )

Uw toekomst begint met... Clickwork

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's ©NRC HANDELSBLAD(web@nrc.nl)