U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

S c h a k e l s
Feyenoord

Feyenoord is de best voetballende ploeg van Nederland

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 22 FEBR. Ook noodweer kon Feyenoord in zijn race naar de landstitel niet klein krijgen. Donderwolken dreven gistermiddag De Kuip binnen, regen deed de (te korte) overkapping sissen en bezorgde een groot deel van het publiek een nat pak. Maar de volgelingen van Leo Beenhakker bleven op het veld geconcentreerd en doortastend optreden. Feyenoord was al de meest constante ploeg in de eredivisie, na de krachtmeting met PSV (3-1) hoeft er niet meer aan te worden getwijfeld dat de Rotterdammers momenteel tevens het best voetballende elftal van Nederland hebben.

Van der Weerden troost PSV-doelman na zijn rode kaart. (Foto Robert Vos)
Van der Weerden troost
PSV-doelman na zijn rode
kaart. (Foto Robert Vos)
Coach Beenhakker en technisch bestuurslid Rob Baan, de geestelijke vader van de huidige selectie, maken furore in De Kuip. Ze hebben in korte tijd een evenwichtig team opgebouwd waarin aanval en verdediging geheel zijn afgestemd op de kwaliteiten van de spelers. Het spel is misschien niet altijd even sprankelend, aan degelijkheid laat het niets te wensen over. ,,Per ongeluk zijn we nu zover gekomen'', meende gisteren Feyenoord-verdediger Bert Konterman die met zijn defensie nauwelijks in de problemen kwam tegen PSV. ,,Het streven was er voor dit seizoen eigenlijk alleen op gericht om goed voetbal te spelen en het publiek te vermaken. Maar de wil om kampioen te worden is er natuurlijk wel altijd geweest. Een groot deel van deze groep heeft nog nooit iets gewonnen.''

Konterman en zijn laatste linie, waarin de geschorste Van Gobbel als rechtsback was vervangen door Gyan, hadden het zelden moeilijk tegen het doorgaans gevaarlijke tandem Nilis-Van Nistelrooy. Zelfs niet toen Feyenoord in de eerste tien minuten en het eerste half uur van de tweede helft het initiatief onnodig veel aan PSV liet. Nilis hoefde niet mee te verdedigen van Robson, in tegenstelling tot zijn equivalent bij Feyenoord, Jon Dahl Tomasson.

Waarschijnlijk was de Vlaming niet geheel fit, want hij werd in de slotfase uitgeput naar de kant gehaald. Nilis en Van Nistelrooy kregen te weinig ondersteuning van aanvallende middenvelder Khokhlov die het moeilijk had tegen Paauwe. In het hart van de Feyenoord-defensie was Konterman belast met de bewaking van Van Nistelrooy, Van Gastel hield Nilis in bedwang en Van Wonderen bleef zodoende over als de vrije man. Konterman: ,,We speelden bewust heel compact rondom de middenlijn. De verdediging begint bij ons bij de aanval. Dat alles ontlast de defensie enorm. Verder hebben we natuurlijk in Dudek een heel goede keeper. Wanneer je spreekt over de minst gepasseerde verdediging van de eredivisie, moet je al deze aspecten meewegen.''

Op de vleugels konden Fuchs en Iwan bij PSV geen vuist maken. In de defensie kreunden Dirkx, Ooijer en Nikiforov bij de rushes van Van Vossen en Cruz. De twee Feyenoorders waren een plaag voor de laatste linie van PSV. Cruz toonde zich gisteren eens van zijn beste kant. Kennelijk geïnspireerd door de aanwezigheid van zijn vader op de tribune, met wie hij afgelopen weken een aantal keren het tennis in Ahoy' had bezocht, liet de Argentijn fraaie staaltjes voetbal zien. Cruz bewees de Schwalbes en elleboogstoten, waaraan hij zich op de Nederlandse velden nog weleens schuldig maakt, niet nodig te hebben om zich te onderscheiden. Hij werd uitgeroepen tot de 'man of the match' en de fles champagne die hem dat opleverde stak hij na afloop onder gejoel van zijn ploeggenoten haastig in zijn tas.

Cruciaal was de solo van Cruz langs drie PSV'ers in de slotfase van de eerste helft. De laatste hindernis op weg naar 2-0 vormde doelman Waterreus die hem ten val bracht en daardoor met een rode kaart kon vertrekken. Cruz nam vervolgens zelf de strafschop, terwijl Van Gastel toch niet had gefaald bij de eerste elfmetertrap. Met een man minder en een 2-0 achterstand stond PSV in de tweede helft voor een schier onmogelijke opgave.

Waterreus voelde zich na de wedstrijd ,, verschrikkelijk gefrustreerd'' door de beslissing van arbiter Luinge. Hij had geprobeerd de bal te raken en in zijn optiek was Cruz geen doorgebroken speler omdat Van der Weerden na zijn val de bal nog weg tikte. ,,De ene scheidsrechter geeft voor zo'n overtreding een gele kaart, de ander een rode'', klaagde Waterreus. ,,De regel wordt niet consequent toegepast, de verhoudingen zijn zoek. Een keeper krijgt nooit het voordeel van de twijfel. Cruz ging voor een strafschop, hij kon de bal niet meer halen. In het voetbal worden de spitsen steeds meer bevoordeeld. Ze zouden de regels hierop nog eens moeten nakijken. Wat kun je doen als keeper? Niets. De eerste strafschop was ook al dubieus.''

Inmiddels heeft Waterreus in korte tijd een aardig strafblad opgebouwd voor een doelman. In december '97 werd hij in de Champions League tegen Barcelona van het veld gezonden, waardoor hij twee duels werd geschorst in de voorronde. Vervolgens ontving hij twee keer geel tegen Helsinki en Kaiserslautern waardoor hij ontbrak in Kaiserslautern waar reserve-doelman Lodewijks voor de afwisseling tegen een rode kaart opliep. En in de Arena tegen Ajax was het weer Waterreus die Hosé onderuit haalde en mocht douchen met rood. Ligt het aan het onbesuisde gedrag van de keepers bij PSV of worden zij regelmatig voor het blok gezet door falende (centrale) verdedigers? Waterreus: ,,Ik word nog kwader, daarom ga ik nu maar naar binnen.''

Cruz heeft 3-1 voor Feyenoord gescoord. (Foto Robert Vos)
Cruz heeft 3-1 voor
Feyenoord gescoord.
(Foto Robert Vos)
Een bevlieging van Peter van Vossen maakte een einde aan een goed begin van PSV in het duel met Feyenoord. De Zeeuw startte na een half uur lukraak een actie. De bal bereikte Tomasson, die in het zestienmetergebied werd gevloerd door Ooijer. Van Gastel schoot de strafschop beheerst in. Daarna groeide Feyenoord in de wedstrijd. Dirkx moest herhaaldelijk Cruz onreglementair afstoppen. In de 41ste minuut slalomde Cruz door de defensie van PSV tot Waterreus hem aantikte. De doelman kon vertrekken, Cruz benutte de penalty zelf: 2-0. In de tweede helft maakte Feyenoord het zichzelf nog even moeilijk. ,,We hinkten te veel op twee gedachten: aanvallen of consolideren'', vond coach Beenhakker. PSV deed wat terug via Van Nistelrooy die via de handen van Dudek zijn negentiende treffer van het seizoen binnen schoot. Maar tien minuten voor tijd kon Cruz de wedstrijd definitief in het voordeel van Feyenoord beslissen: 3-1.