U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Toelichting over omroepbijdragen
(ministerie van OCW)

NOS

PvdA


Kabinet wil af van omroepbijdragen

Door onze redacteur YASHA LANGE
DEN HAAG, 30 JAN. De onafhankelijke Dienst Omroepbijdragen wordt hoogstwaarschijnlijk opgeheven. Het kabinet heeft vergevorderde plannen om het jaarlijkse kijk- en luistergeld te laten innen door de Belastingdienst.

De plannen zijn afkomstig van staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA, Cultuur). Hij heeft hierover overlegd met premier Kok en minister van Financiën Zalm. Er zullen twee varianten worden bekeken. De eerste mogelijkheid is het kijk- en luistergeld te laten innen door de Belastingdienst. De tweede mogelijkheid is de omroepbijdrage in zijn geheel af te schaffen en te vervangen door een bijdrage uit de staatskas. De loon- en inkomstenbelasting wordt dan verhoogd om het tekort op de begroting van Financiën niet te laten oplopen. De Dienst Omroepbijdragen stuurt nu jaarlijks een aanslag van tweehonderd gulden naar alle huishoudens met een radio- en een televisietoestel. In totaal int de Dienst daarmee 1.233 miljoen gulden per jaar. Dit bedrag komt volledig ten goede aan de publieke omroepen en vormt verreweg hun grootste inkomstenbron.

Van der Ploeg noemt afschaffing van de omroepbijdrage ,,geen taboe''. Hij bevestigt dat uiterlijk in maart voor een van de twee opties zal worden gekozen. ,,Ik ga dit niet onderzoeken om de status quo te handhaven'', aldus de staatssecretaris. Het innen van de omroepbijdragen kost op dit moment zestig miljoen gulden per jaar. Een besparing op dit bedrag zal ten goede komen aan jeugdzorg. Van der Ploeg's partijgenoot Vliegenthart (Jeugdbeleid) rekent hierop.

Volgens Van der Ploeg zal in de eerste variant - inning door de belastingdienst - minder geld worden bespaard. Bij de tweede variant - verhoging van de belasting - vervallen alle inningskosten. ,,In beide gevallen zullen er harde afspraken moeten worden gemaakt, zodat de publieke omroepen niet aan kaasschaaf-bezuinigingen worden blootgesteld'', aldus Van der Ploeg. Maar daar zijn de publieke omroepen wel bang voor. Zij vrezen dat de omroepbijdrage 'een onderwerp' zal worden bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling. ,,Dan zal de verleiding erg groot zijn om te kijken of de omroep het goed heeft gedaan en of het niet met minder kan'', zegt NOS-voorzitter G.J. Wolffensperger. Volgens hem komt met het opheffen van de Dienst Omroepbijdragen ,,het risico van politieke bemoeienis dichterbij''. Hij vindt dat ,,elke schijn van politieke besluitvorming'' moet worden vermeden. Van der Ploeg kan zich voorstellen dat de publieke omroepen ,,niet blij'' zijn met het besluit. ,,Zij vrezen dat we nu elke paar jaar over de bijdrage gaan steggelen. Dat is niet terecht.''

NRC Webpagina's
30 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)