U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Wie kan er zonder Bart?

JAPKE-D. BOUMA
Het gaat niet zo best met BNN. Sinds half november zeilen de kijkcijfers naar beneden. In vergelijking met het begin van het station in september is het aantal kijkers gehalveerd. Tussen de best bekeken BNN-aflevering aller tijden (die van 31 oktober met 1,2 miljoen kijkers) en die van twee weken geleden (een dieptepunt met 510.000 kijkers) gaapt een nog groter gat. Ook de ledenaanwas ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Volgend jaar moeten er 150.000 tientjesleden op de teller staan, anders ligt BNN uit het publieke bestel. Maar bijna een half jaar sinds het begin van 66.000 leden zijn er nog maar 5.000 bijgekomen. Moeten we ons zorgen gaan maken over Nederlands jongste publieke omroep?

Nee, waarom? zegt Gerard Timmer, vice-voorzitter van BNN. Hij vindt het niet meer dan logisch dat BNN na de vliegende start in september nu even door het stof moet. Natuurlijk had hij de gigantische kijkersaantallen uit de begindagen van BNN liever vastgehouden, maar de dalende belangstelling hoort bij het volwassen worden van de omroep, zo zegt hij. ,,In de eerste drie maanden hebben we geprogrammeerd op effect. Het hele uur had veel weg van het programma BNN van Veronica, kleine blokjes, veel humor en heel veel Bart. Daarmee hebben we het time slot willen veroveren. En dat is gelukt.''

Na die periode waarin De Graaff als boegbeeld geëxploiteerd is, moet nu een periode volgen waarin andere presentatoren en programmamakers zijn taak langzaamaan overnemen, legt Timmer uit. Sinds 6 december is De Graaff daarom grotendeels uit beeld verdwenen. Nieuw gezicht Eddy Zoëy en ex-538 deejay Ruud de Wild hebben zijn plaats ingenomen. Bart de Graaff voorziet de programmaonderdelen nog slechts van commentaar. De kijker pikt dat niet, zo lijkt het. Dat is dan jammer, zegt Gerard Timmer, maar wil de omroep op lange termijn overleven, dan zal Bart af en toe buiten beeld moeten blijven. ,,Geen enkele omroep kan leven bij één presentator alleen, geen enkele presentator kan je 52 weken vol belasten. De kijker moet wennen aan het idee dat BNN meer is dan Bart de Graaff'', aldus Timmer. De vraag is of er niet meer aan de hand is. Misschien is Nederland wel een beetje BNN-moe - met of zonder Bart. Wie vanaf het begin gekeken heeft, krijgt wel eens het gevoel dat BNN inzakt. Toegegeven, de standaard lag vanaf het begin ook wel heel hoog met de Britse komiek Paul Kaye die de kijker teilen vol tranen deed lachen als de oogbolrollende sterreninterviewer Dennis Pennis, maar zo zouteloos als de programma's en programma-ideeën de laatste weken zijn geworden bij BNN, had toch niemand durven voorspellen.

De Jimmy Hopper show, een parodie op Jerry Springer (overigens, waarom geen echte Jerry Springer-show gemaakt?) wil maar niet grappig worden, de rondvliegende taarten ten spijt. En hoewel het eigenlijk niet eerlijk is van de nieuwe presentatoren Ruud de Wild en Eddy Zoëy te verwachten dat ze net zo leuk zijn als Dennis Pennis, zo leuk als Dennis Pennis zijn ze nog lang niet. Niet dat het hun gemakkelijk gemaakt wordt. Zo werd Zoëy onlangs om half vijf 's ochtends vergezeld van twee snollen met blote tieten naast een voorstedelijk echtelijk bed gezet. Geen bekende Nederlander in de wijde omtrek te bekennen! Probeer daar maar eens wat van te maken als beginnende presentator.

Op 14 februari keert Bart de Graaff prominent terug in de programmering. Dan kunnen we zien waar de dalende kijkcijfers vandaan komen: of het publiek bij BNN alleen maar Bart de Graaff wenst te zien, of dat de kijker vindt dat het tijd wordt voor wat meer creativiteit in de programmering. In beide gevallen heeft BNN een probleem. Een nieuw interessant hoofdstuk in de kroniek over het Veronica-programma dat een publieke omroep werd.

NRC Webpagina's
30 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)