M E D I A
|
NIEUWSSELECTIE
|
Cas Spijkers raakt ster kwijt
Door een onzer redacteuren
Spijkers, bekend van het programma 'Koken met sterren', staat niet meer dagelijks bij De Swaen in de keuken. Hij is nog wel mede-eigenaar van het restaurant. Nederland heeft - anders dan België en Groot-Brittannië - geen driesterrenrestaurant. Het aantal gelegenheden met twee sterren is gestegen van acht tot tien. De twee nieuwkomers zijn Oud Sluis in Sluis (Zeeland) en De Librije in Zwolle. Vijf restaurants kregen hun eerste ster: De Stenen Tafel in Borculo, Koriander in Bergum, Da Vinci in Maasbracht, Onder de Boompjes in Overloon en Imko's in IJmuiden. Slechts één restaurant raakte zijn ster kwijt. De uitverkiezing van vader en zoon Ronnie en Sergio Herman van Oud Sluis en Jonnie Broer en zijn vrouw Therèse van De Librije is een doorbraak voor een jonge generatie koks. Sergio en Jonnie zijn beiden dertigers en kregen pas vier of vijf jaar geleden hun eerste ster. De Franse uitgeverij Michelin komt ieder jaar in januari met een beoordeling van de Nederlandse toprestaurants. De uitgever houdt geheim hoeveel inspecteurs Nederland bezoeken. Ingewijden denken dat het allemaal Belgen zijn, reden waarom restaurants met een modern interieur soms wat langer op erkenning moeten wachten. Voor het toekennen van een ster moeten minimaal twee inspecteurs het met elkaar eens zijn.
|
NRC Webpagina's
27 JANUARI 1999
|
Bovenkant pagina |