U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
Urban Legend (officiële site)
Urban Legend (Imdb)

Bioscoopagenda Nederland
www.bios.nl

T I T E L : Urban Legend
R E G I E : Jamie Blanks
M E T : Jared Leto, Alicia Witt, George Englund, Natasha Gregson Wagner, Rebecca Gayheart, Brad Dourif, Michael Rosenbaum, Tara Reid, John Neville, Loretta Devine

In: 25 theaters

Vermaak voor kenners

Door HANS BEEREKAMP
De titel van de horrorfilm Urban Legend verwijst naar het soort ongelooflijke verhalen, dat wij kennen als 'broodjes aap'. Iedereen heeft ze wel eens horen vertellen, alsof het een neef van een buurvrouw van een kennis is overkomen: over de door orgaanhandelaren geroofde nier van een verdoofde jongeman, het hondje dat in de magnetron belandde, de indringer die de babysitter opbelt uit de kinderkamer.

Nooit kan de waarheid van het verhaal definitief aangetoond worden, en toch leidt het een onuitroeibaar bestaan. Een selectie uit het aanbod van courante 'broodjes aap' vormt het stramien van een serie moorden onder studenten van een Amerikaanse universiteit in Urban Legend, die overigens goed past in de recente stroom van postmoderne griezelfilms als Scream en I Know What You Did Last Summer, kant-en-klaar vermaak voor de pubermarkt. Jong zijn ook de makers van deze niet al te dure, in Canada opgenomen genrefilm: de 26- jarige Australische regisseur Jamie Blanks en de 24-jarige Amerikaanse scenarist Silvio Horta.

Wat films als Scream en Urban Legend ook verbindt is het uitgangspunt dat het jonge publiek niet voor het eerst een dergelijke film bekijkt. Er wordt gespeeld met de verwachtingen en met de conventies van het genre, op verschillende niveaus. Niet alleen wordt elke griezelige gebeurtenis aanvankelijk afgedaan met de reactie dat de boodschapper te veel enge films gezien heeft, ook de valse suggesties rond de identiteit van de seriemoordenaar vooronderstellen kennis van de gangbare clichés. Bovendien wordt er duchtig geciteerd: natuurlijk herkennen de kijkers in professor Wexler acteur Robert Englund, die in de reeks A Nightmare on Elm Street boeman Freddy Krueger speelde, en dat maakt hem nu meteen weer verdacht. De zwarte bewakingsbeambte Reese (Loretta Devine) modelleert haar gedrag naar exploitatiefilms met Pam Grier uit de jaren zeventig. En net als in Scream is de beroemdste actrice in de film het eerste slachtoffer, dit keer Natasha Gregson Wagner, dochter van Natalie Wood en cultheldin in op het Rotterdamse festival vertoonde films als First Love, Last Rites (vorig jaar) en Another Day in Paradise (dit jaar).

Urban Legend is even adequaat als voorspelbaar standaard- amusement. Alleen de ontknoping, waarin drie vrouwen een gevecht op leven en dood voeren, met als bijkomende beloning de gunsten van een knappe jongen (Jared Leto), lijkt de rollen een klein beetje om te willen draaien. Veel nieuws levert het niet op, maar dat lijkt ook niet het oogmerk van de makers.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)