U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
The Siege
(officiële site)
The Siege
(Imdb)
Denzel Washington
(fansite)
Bruce Willis
(fansite)
Interview met Annette Bening
bij MSNBC

Bioscoopagenda Nederland
www.bios.nl

T I T E L : The Siege (Against All Enemies)
R E G I E : Edward Zwick
M E T : Denzel Washington, Annette Bening, Bruce Willis, Tony Shalhoub, Sami Bouajila, David Proval

In: 57 theaters

Een goede Arabier werkt voor de FBI

Door HANS BEEREKAMP
Het is maar een scenario: in een geheime militaire operatie ontvoert het Amerikaanse leger een van terrorisme verdachte woestijnsjeik. Zijn volgelingen nemen wraak door de Jihad naar New York te verplaatsen.

Bij zelfmoordacties komen tientallen, later honderden Amerikaanse buspassagiers, schoolkinderen en theaterbezoekers om het leven. Wanneer een terroristische cel erin slaagt het plaatselijke hoofdkwartier van de FBI op te blazen, wordt de staat van beleg afgekondigd en neemt het leger bezit van de straten van Manhattan. Alle mannen van Arabische afkomst van boven de veertien en onder de veertig worden geïnterneerd in een stadion en soms verhoord en gemarteld. Na protestdemonstraties van alle etnische minderheden, wordt de laatste terroristische cel uitgeschakeld, de democratie hersteld en de overijverige generaal die de staat van beleg leidde (Bruce Willis) gearresteerd en bestraft.

'The Siege'
'The Siege'
Ook in werkelijkheid lokte de door Edward Zwick geregisseerde film The Siege (opgenomen onder de meerduidige werktitel Against All Enemies) dit najaar protesten uit in Amerika. De Arabische gemeenschap in de Verenigde Staten had bezwaar tegen de stereotiepe verbeelding van schurken uit het Midden-Oosten. Ze hadden een beetje gelijk, want hoewel de film juist zijn best doet om te waarschuwen tegen in paniek licht ontvlammende vooroordelen, is de enige Arabier die een beetje reliëf krijgt een Libanese immigrant die voor de FBI werkt (Tony Shalhoub). De door de titelwijziging afgezwakte hoofdlijn van het verhaal betreft de onderlinge animositeit tussen FBI, CIA en het leger. Die facties worden gerepresenteerd door een idealistische, rechtschapen zwarte FBI-agent (Denzel Washington), een schimmige dubbelspion van de CIA (Annette Bening) en de juist door zijn schijnbare zachtmoedigheid gevaarlijke ijzervreter Willis. De tegenstellingen tussen de terrorismebestrijders leveren de meest interessante scènes op, maar iedereen onthoudt natuurlijk de beelden van tanks op Times Square.

Zwick, die ook al de enige Hollywoodfilm over de Golfoorlog maakte (Courage under Fire, 1996), speelt iets te snel en te gemakkelijk in op de actualiteit. Zijn film is een prikkelend curiosum, dat struikelt over iets te veel ongeloofwaardigheden en een bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging om kool en geit te sparen. Bening heeft de beste scènes als vrouw in de frontlinie met een zwak voor Arabische mannen. We noteren haar waarschuwing: ,,Pas op voor Palestijnse mannen: ze charmeren je met hun leed.''

NRC Webpagina's
20 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)