U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


T I T E L : 20ste Noordelijk Filmfestival
Do 12 t/m zo 15 novembe

In: De Harmonie, Leeuwarden. Reserveringen en informatie: tel 058 23 30 230

Leeuwarden filmstad

Door HANS BEEREKAMP
Met enige trots afficheert het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden zich als 'het grootste regionale filmfestival van Nederland'. Na het grotendeels verdwijnen van vergelijkbare onafhankelijke manifestaties in bij voorbeeld Groningen en Zeeland, is de claim terecht.

Het programma van het nu vier dagen beslaande festival rechtvaardigt de publieke belangstelling. Naast een groot aantal avant-premières en speciaal geïmporteerde films (waaronder een flink aantal Franstalige in samenwerking met het Centre Culturel Français te Groningen), ligt in Leeuwarden de nadruk op de regionale identiteit. Er zijn wereldpremières van de vijf documentaires over aspecten van Friesland die vooraanstaande Nederlandse documentaristen (Pieter Verhoeff, Marijke Jongbloed, Jos de Putter, Roel van Dalen en Frans Bromet) in opdracht van Omroep Fryslân maakten, en ook van een nieuwe Friese speelfilm op video: De Flok van Enige Heren van Baerd, achter welk pseudoniem een heel dorp schuil gaat.

Het Noordelijk Filmfestival kent behalve een publieksprijs (vorig jaar gewonnen door The Full Monty) ook een bescheiden 'Interregio'-competitie om de zogeheten Mata d'Or, met zes films die zich afspelen in IJsland, Toscane, Belfort, de Midlands, Beieren en Bohemen. Volgens festivaldirecteur Anneke van Renssen zijn de competitiefilms niet geselecteerd op een even regionale herkenbaarheid als de Friese (zoals in Baskische of Schotse films), maar op 'het tonen van het leven buiten de grote Europese steden'. Want, zo meent Van Renssen, 'anders zou er geen kwaliteit gewaarborgd kunnen worden'.

NRC Webpagina's
11 NOVEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)