U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Lawaai laat Krajicek nu koud

Door onze redacteur Robert Misset
NEW YORK, 5 SEPT. Ooit overwoog Richard Krajicek een appartement te kopen in New York omdat hij zich graag liet bedwelmen door de stad die nooit slaapt. Als debutant op de US Open in 1991 ergerde de 26-jarige tennisser zich echter aan de hectiek op Flushing Meadows, waar een ruig publiek hem intimideerde tijdens zijn duel met Ivan Lendl. Tegenwoordig blijft Krajicek stoïcijns onder die speciale ambiance van de internationale Amerikaanse tenniskampioenschappen. ,,Hier zit altijd een baseballpubliek'', weet hij uit ervaring. Maar helaas voor die honkbalminnende Amerikanen leek Alex O'Brien in de verste verten niet op homerunkoning Marc McGwire.

Alleen omdat Krajicek zichzelf aan het einde van de tweede set onnodig in problemen bracht, leek de voormalige studentenkampioen O'Brien even op de kwelgeest die de Nederlander twee keer had verslagen. Die nederlagen dateren alweer uit 1992 en '93. Gisteravond verspeelde Krajicek vijf setpoints bij een 6-5 voorsprong in de tweede set om uiteindelijk pas op het zevende setpoint in de tiebreak toe te slaan. De andere twee bedrijven waren een formaliteit: 6-1, 7-6 (7-4) en 6-2. Komt Krajicek eindelijk met zichzelf in het reine op het grandslam-toernooi, waar hij zich zelden thuis voelde?

Voorlopig had de fysiek kwetsbare Hagenaar rustdagen gekregen waar hij niet om had gevraagd. Met gevoel voor ironie vertelde Krajicek dat alleen Pete Sampras een ideaal programma kende op de US Open. ,,Voor de nummer een van de wereld wordt uiteraard goed gezorgd'', zei hij. Maar zelfs Sampras zal volgende week eventueel zijn halve finale én de halve in een weekeinde moeten afwerken, want de werkelijke machthebbers op Flushing Meadows zijn de televisiestations. ,,Als de spelers het voor het zeggen hadden, werden de halve finales en de finale natuurlijk nooit vlak achter elkaar gespeeld'', zei Krajicek. ,,Maar het tennis is in New York volledig ondergeschikt gemaakt aan de commercie.''

Vorig jaar speelden de vrouwen hun finale nog op zondag - net als bij de andere drie grandslamtoernooien - en stonden de halve finales bij de mannen voor vrijdag geprogrammeerd. Daardoor hadden ze een dag extra rust. Dat programma stuitte tijdens deze editie van de US Open op een veto van CBS en NBC. Dit weekeinde begint het seizoen voor de American Footballspelers en de helden van de Denver Broncos en Miami Dolphins zijn in de Verenigde Staten toch echt belangrijker dan Martina Hingis en Pete Sampras. ,,Maar nu de faciliteiten vorig jaar sterk zijn verbeterd lijkt de US Open eindelijk op een echt grandslamtoernooi'', schertste Krajicek.

Zijn plaats in de kwartfinales in 1997 smaakt naar meer, want het deed Krajicek pijn in de finale twee service en volleyspecialisten (Rusedski en Rafter) te zien waar hij normaal gesproken niet voor onder doet. In New York City voelt de jonge vader zich echter niet meer thuis. De mentaliteit van het volk weerspiegelt zich volgens hem in de gekte van de stad. ,,Nu ik met een kinderwagen door de stad loop, erger ik me aan de hectiek. De automobilisten teisteren elkaar door hard te toeteren, er zitten overal gaten in de weg en iedereen rent door elkaar heen. Die Amerikanen storen zich nergens aan.''

Ook niet op Flushing Meadows, waar in de avonduren om de twee minuten een vliegtuig opstijgt van het lokale vliegveld La Guardia en waar op bijna elke baan en penetrante hamburgerlucht opstijgt. De voormalige Amerikaanse tennisser Tim Mayotte heeft wel eens opgebiecht dat hij bijna vegetarisch was geworden door de ondraaglijke stank die uit de talloze junkfoodtenten opsteeg. Het is grappig te zien hoeveel voedsel de Amerikaanse toeschouwers meenemen naar de tribunes. In de avonduren kun je op de Grandstand (baan 3) bijna niet meer zitten door de enorme rotzooi die het publiek daar achterlaat, want erg milieubewust zijn de Amerikanen kennelijk ook al niet.

En dan die typische honkbalkreten. Come on Alex, hang in there, come on boy, kick his ass. Die laatste aanmoediging moet welhaast voor Krajicek bestemd zijn geweest, want O'Brien kreeg in de eerste set alle hoeken van de baan te zien. De al 28-jarige service-volleyer had een wild-card gekregen, omdat hij naar de 123ste plaats op de ATP-lijst is gezakt. Beter had de armoe bij de Amerikaanse tennisfederatie (USTA), die geen opvolgers kan vinden voor de generatie Sampras, Agassi en Chang, niet kunnen worden geïllustreerd.

Hoewel zijn servicepercentage niet hoger lag dan 29 bestookte Krajicek zijn modale opponent met succes op diens zwakke backhand. Hij kon zich slechts verwijten dat O'Brien nog even kon tegen spartelen op 6-5 in de tweede set. Krajicek verknoeide het tweede setpoint met een zwakke forehand-volley en hij was vooral ontevreden over het verkwanselen van setpoint 5 met een onbesuisde forehand-passing, terwijl O'Brien gelaten bij het net op de executie wachtte.

In het vervolg bleek Krajicek zuiniger op zijn kansen en in de derde ronde wacht hem wederom een tegenstander uit de brede subtop van het circuit. Thomas Johansson versloeg gisteravond de Duitser Henrik Dreekmann in vier sets. Dit jaar heeft de 23-jarige Zweed al een keer van Krajicek verloren, in het Russische St. Petersburg en die stad vond hij veel mooier dan New York.

NRC Webpagina's
5 SEPTEMBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)