U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CNN over de bomaanslagen

Doden bij bomaanslagen ambassades VS in Kenia en Tanzania

Door onze correspondent KOERT LINDIJER
NAIROBI, 7 AUG. Bij de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania hebben zich vanmorgen kort na elkaar twee krachtige explosies voorgedaan.

In de hoofdsteden Nairobi en Dar es-Salaam vielen ten minste 50 doden en vele honderden gewonden, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Kenia. Een zware ontploffing dreunde vanmorgen om 10.35 uur plaatselijke tijd door het centrum van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, luttele minuten later gevolgd door een tweede explosie in Dar es-Salaam, de hoofdstad van Tanzania. In beide gevallen ging het om bomexplosies gericht tegen de Amerikaanse ambassades ter plaatse. Vanmiddag had nog niemand de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslagen. De eerste explosie vond plaats in het zeven etages tellende Ufundi House, het kantoor van een coöperatie. Het gebouw bezweek en viel bovenop de belendende Amerikaanse ambassade, die zwaar werd beschadigd. Een heerste vanochtend totale chaos in het stadscentrum van Nairobi. Ufundi House bleek ingestort en mogelijk zitten er nog vele mensen vast in het puin. De eerste slachtoffers vielen in een bus die langs het gebouw reed. In de Amerikaanse ambassade zelf was de explosie zo hevig dat metalen deuren werden weggeslagen. De Amerikaanse ambassadeur, Prudence Bushnell, had zojuist een persconferentie gegeven in een naburig bankgebouw, dat eveneens werd beschadigd. Zij is een van de honderden gewonden. Medewerkers van ziekenhuizen in Nairobi spreken van ,,zeker 400 gewonden''. De radio riep de hoofdstedelijke bevolking op om bloed te doneren en iedereen die ervaring heeft met hulp[verlening werd gevraagd te komen helpen. De explosie was vele kilometers van het centrum te horen. Het stadscentrum werd onmiddellijk afgesloten met wegversperringen en tientallen slachtoffers lagen met afgerukte ledematen en bebloed op straat. Ambulances reden af en aan. De explosie liet een grote bomkrater achter en verscheidene gebouwen in de wijde omgeving liepen grote schade op. Bij de Nederlandse ambassade barstten de ruiten en raakten drie ambassademedewerkers gewond. Helikopters vlogen over de stad. De televisie toonde lijken op straat. Volgens medewerkers van het Internationale Rode Kruis in Nairobi vonden ten minste 40 mensen de dood. De politie van Dar es-Salaam gaat ervan uit dat de ontploffing bij de aan de rand van de stad gelegen Amerikaanse ambassade een autobom betrof. Bij de aanslag kwamen ten minste 4 mensen om en vielen honderden gewonden. De Amerikaanse ambassade in Kampala, Oeganda, werd binnen een uur omsingeld door veiligheidstroepen en uit voorzorg geëvacueerd. Explosievenexperts van de Oegandese politie onderzochten auto's in de omgeving.

Rond het middaguur bleven mensen in paniek wegvluchten uit het stadscentrum van Nairobi. Velen waren zwaar bebloed. Reddingsteams haalden lichamen uit het ingestorte gebouw en andere zwaar beschadigde gebouwen. In het staatsziekenhuis ontstond paniek omdat het personeel de vloed gewonden niet aankon.

NRC Webpagina's
7 AUGUSTUS 1998



( a d v e r t e n t i e )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)