U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Right Stuff

MARISKA GRAVELAND
Astronauten werden ze hoopvol genoemd, terwijl ze helemaal niet naar de sterren reisden. In de kleuterjaren van de Amerikaanse ruimtevaart werd een chimpansee het luchtruim ingeschoten, en draaide een kosmonaut welgeteld drie rondjes om de Aarde. The Right Stuff laat zien dat deze ruimtepionieren lang niet altijd aan de jongensboeken-romantiek voldeden.

Volgens journalist Tom Wolfe, schrijver van het gelijknamige, op feiten gebaseerde boek, begon de verovering van de ruimte met het doorbreken van de geluidsbarrière, ergens in een woestijn van Zuid- Californië. Uit deze testpiloten, van wie velen het leven lieten, werden de eerste astronauten gerecruteerd. Zij hadden the right stuff, net dat beetje meer dan gewone stervelingen, en werden prompt tot levende legendes uitgeroepen.

De film plaatst de betrekkelijk onbekende piloot Chuck Yeager op de voorgrond, die weigerde om zich door de NASA als proefkonijn te laten gebruiken. Ook waren ze levende pionnen in de space race van de Koude Oorlog. Hun leven en de publiciteit daaromheen werden volledig geregisseerd door de bureaucraten en de witte jassen van de NASA. Nooit eerder werd deze beroemde periode uit de Amerikaanse geschiedenis zo genadeloos en met zoveel ironie in beeld gebracht.

De Amerikaanse uitbreng van de film ging vooraf aan de presidentsverkiezingen van 1984, waarbij de rechtschapen astronaut John Glenn, in de film gespeeld door Ed Harris, zich kandidaat stelde. Hij hoopte waarschijnlijk terug te kunnen vallen op zijn heldendom, vergaard door als eerste mens een ruimtevlucht om de Aarde te maken. Hij trok zich echter acht maanden voor de verkiezingen terug, en ook de film trok niet de gewenste hoeveelheid publiek.

In Nederland werd de film door dat tegenvallende succes helemaal niet gedistribueerd en beleefde het ten onrechte zijn première op video. Pas in 1986 werd de film onhandig in de bioscoop uitgebracht: in één kopie, concurrerend met de heroïsche pilotenfilm Top Gun. Zoals vanavond zal blijken, is de televisie geenszins geschikt voor een epos als The Right Stuff. Regisseur Philip Kaufman besteedde veel zorg aan de special effects, en neemt flink de tijd voor het verhaal. Troost biedt de wetenschap dat toendertijd televisie het prille medium was waarop de bevolking de ronkende raket volgde, op weg naar het grote niets.

The Right Stuff (Philip Kaufman, VS, 1983), Belg.1, 21.35-23.19 en 23.45-1.10u (vervolg).

NRC Webpagina's
20 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)