U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tour de France 1998
Met nieuws- en achtergondartikelen uit NRC Handelsblad

H O O F D A R T I K E L :
De Tour in opspraak


IS HET SPEL VAN massasprint, demarrage, vlucht, achtervolging, tijdrit, bergetappe, ook wel bekend als de Tour de France, of kortweg de Tour, bezig zijn glans te verliezen? Dopingschandalen en andere affaires waren er altijd al in de wielersport en zeker in de Tour waar bovenmenselijke krachtsinspanningen worden vereist, en ieder jaar meer.

Alles om het publiek te behagen dat langs de route, voor de buis of op de autoradio de gebeurtenissen van de dag volgt. Nu de Festinaploeg er uit ligt wegens de verdenking dat verboden en schadelijke stimulerende middelen bij leiding, verzorging en renners tot het dagelijks brood behoorden en een van de kanshebbers voor de eerste plaats, de Fransman Richard Virenque, huilend de Tour moest verlaten, valt het dopingvraagstuk niet meer te verbloemen. De commerciële Festinakaravaan mag blijven - daarin zijn te grote belangen geïnvesteerd. De volgauto's met het horlogemerk worden nog hartelijk toegejuicht. Frankrijk huilt mee met Virenque. Maar toch is in de wielersport een bladzijde omgeslagen. Het zal na dit schandaal niet meer zijn zoals het was.

De keten van massale begoocheling, financiële belangen, opgevoerde prestaties, en, als uitvloeisel van dit alles, uitgebuite renners, opportunistische ploegleiders en verzorgers moet worden verbroken, wil de Tour geloofwaardigheid en toekomst behouden. Maar de vraag is of dit kan. Als de eisen worden teruggeschroefd, de renners, om Knetemann te parafraseren, op een boterham met pindakaas de cols van de Pyreneeën en de Alpen over kunnen, de afstanden en het aantal van de etappes zijn ingekort, meer rustdagen zijn ingelast, zou dan de fascinatie hetzelfde blijven? Het zou zijn als een stierengevecht waarin geen bloed meer vloeit. Dat is het dilemma.

HET IS NIET uitgesloten dat de fans van de Tour, zeker in Frankrijk, het voor lief willen nemen dat hun helden niet helemaal op eigen kracht minuten en seconden, cols, hitte, kou en nattigheid verslaan en soms 'afzien' tot de bezemwagen uitkomst brengt. Dat blessures, ook ernstige, tot nader order worden 'bevroren'. Voor Tour-directeur Jean-Marie Leblanc kondigen zich zware tijden aan. Van hem en zijn entourage zal het verlossende woord moeten komen.

NRC Webpagina's
20 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)