U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

BREEDBEELD

Succes brede tv klein wonder


In 1994 werd de Unie het eens over een nieuwe standaard en anno 1998 is de breedbeeldtelevisie in elektronicazaken opnieuw ruim vertegenwoordigd. Volgens marktonderzoeker Gfk was in maart en april van dit jaar ruim 15 procent van de verkochte toestellen van breedbeeldformaat. In de categorie grote toestellen (doorsnede groter dan 61 cm) bedroeg het aandeel meer dan de helft.

Het succes van de breedbeeldtelevisies is een klein wonder, gezien de beperkte mogelijkheden die ze de consument nu bieden. De nieuwe televisies bieden de kijker in theorie het brede beeld van een bioscoopscherm. Probleem is dat in Nederland nog maar enkele procenten van de beelden op dit formaat wordt uitgezonden. De NOS kan vanuit Frankrijk 'breedbeeld' aangeleverd krijgen, maar kiest voor het aloude meer vierkante materiaal.

,,Doodzonde'', zegt M. Maters van zendermaatschappij Nozema. ,,Voetbal leent zich met zijn dynamische positiespel met vele bewegingen van links naar rechts uitstekend voor breedbeeld-tv. De kijker kan de wedstrijd volgen zonder dat de camera al te veel op en neer hoeft te pendelen.'' De NOS zou zich met breedbeelduitzendingen een golf van protest op de hals halen, omdat bijna heel Nederland het wereldkampioenschap als door een brievenbus (met een zwarte balk boven en onder in beeld) zou moeten volgen. Minder dan vijf procent van de Nederlanders heeft breedbeeldtelevisie in huis.

Om te voorkomen dat de bezitter van een breedbeeldtelevisie tijdens het WK op zijn scherm met twee zwarte balken aan weerszijden van het beeld wordt geconfronteerd hebben de fabrikanten trucs ingebouwd om de dominante 'vierkante' uitzendingen op te rekken. De consequentie daarvan is óf een ietwat platgeslagen beeld, óf verlies van beeldmateriaal, of een beetje van beide. Horizontaal liggende eierhoofden zijn met speciale technieken enigszins te ondervangen, maar de vervorming blijft bestaan. ,,Vervorming?'', vraagt een klant van Correct verschrikt. Breedbeeldtelevisies zijn met een prijs vanaf ruim 2.000 gulden zo'n zevenhonderd tot duizend gulden duurder dan de vierkante. De verkoper praat als Brugman om de nieuwe toestellen aan de man te brengen. ,,Het is een kwestie van wennen'', verzekert hij. Ter geruststelling schakelt hij over naar een opname van de oefenwedstrijd Nederland tegen Nigeria van vrijdag jongstleden. ,,Na een paar dagen merkt u er niets meer van.''

NRC Webpagina's
9 JUNI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)