U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : The Knowledge of Healing (Das Wissen vom Heilen/ Kennis van helen)
R E G I E : Franz Reichle
M E T : Zijne Heiligheid Tenzin Gyatso de Veertiende Dalai Lama, Tenzin Choedrak, Tsjimit-Dorzji Doegarov, Karl Lutz

In: Desmet, Amsterdam. Ook uitgebracht op video door Homescreen

Kruidenmengsels tegen kanker

Door HANS BEEREKAMP
Een van de wonderlijkste scènes in de Zwitserse documentaire The Knowledge of Healing betreft niet de dramatische genezing van ten dode opgeschreven patiënten door toediening van natuurmedicijnen uit de Tibetaanse geneeskunst, maar de registratie van een consult.

In een gezondheidscentrum in het Noord-Indiase Dharamsala, zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap, vlijt de arts Tenzin Choedrak zich aan de voeten van zijn patiënt. De kwaal laat zich niet ernstig aanzien, maar de geneesheer prevelt zo zachtjes en deemoedig, dat de patiënt hem nauwelijks verstaat. Het gaat hier dan ook niet om zomaar een zieke, maar om de behandeling van Zijne Heiligheid de Veertiende Dalai Lama door zijn lijfarts.

Even later legt de Dalai Lama uit dat het uitspreken van gebeden tijdens de behandeling is voorbehouden aan gelovige boeddhisten, maar dat dit slechts een toevoeging is aan de op zichzelf staande effectiviteit van de Tibetaanse holistische gezondheidsleer. De principes zijn tweeduizend jaar oud en vier eeuwen geleden opgeschreven. We moeten het lichaam zien als een eenheid van kanalen en potenties, en niet als een uit afzonderlijke organen opgebouwd systeem, dat reageert op slechts één enkel onderdeel beïnvloedende ingrepen.

In de lange rij van filmwesterlingen, die de Tibetaanse cultuur bewonderen (Richard Gere, Brad Pitt, Bernardo Bertolucci, Martin Scorsese), voegt zich nu ook de Zwitserse documentarist Franz Reichle. Hij woonde vijf jaar in het Siberische Boerjatië aan het Baikalmeer en kwam daar onder de indruk van de effectiviteit van kruidenmengsels en het letterlijke Fingerspitzengefühl van de geneesheren: elke afzonderlijke vinger aan de pols staat voor een ander deel van het lichaam.

De film, die al enige tijd op video uit is, maar op veelvuldig verzoek van de liefhebbers van alternatieve geneeswijzen nu ook in de filmtheaters verschijnt, legt met grote ernst de toepassing van de principes vast, in India, Boerjatië en in Zwitserland. Onder de verdedigers van de Tibetaanse medicijnen bevindt zich een Zwitserse groothandelaar in alternatieve geneesmiddelen, maar ook diverse wetenschappers (in Jeruzalem en Wenen) en patiënten. Een oude Boerjatiër bleek door de kruidenmelange toch te opereren aan zijn nieren, een Zwitserse boer vertelt hoe een man zonder benen hem de medicijnen aanraadde en een Tibetaanse non herstelt van martelingen door de Chinese bezetter van haar land. Ook zouden er verbazingwekkende resultaten behaald worden bij lijders aan aids, kanker en Tsjernobyl-straling.

Als ook maar een kwart klopt van wat Reichle in zijn kritische noch expliciet propagandistische documentaire beweert, dan staat de wereld aan de vooravond van een medische revolutie. Zonder bewijs van het tegendeel moeten we aannemen dat de film de waarheid spreekt, maar ik heb last van scepsis, al was het maar om de opvallende verwantschap tussen de bewoners van de Alpen en de Himalaya.

NRC Webpagina's
20 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)