U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
Officiële Lou Reed website
Velvet Underground
Lou Reed Fanpage

Bioscoopagenda Nederland
www.bios.nl


T I T E L : Lou Reed: Rock and Roll Heart
R E G I E : Timothy Greenfield-Sanders

Lou Reed voor de fans

Lou Reed
Lou Reed

Door DANA LINSSEN
Lou Reed is een held. Dat vinden de ruim dertig popmusici, journalisten, ex-Andy Warhol-protégés en dichters die aan het woord komen in de documentaire Lou Reed: Rock and Roll Heart.

Dat vindt zelfs Vaclav Havel, president van de Tsjechische republiek, die in de muziek van de Velvet Underground, de band waarmee Reed in de jaren zestig naam maakte, een belangrijk 'Leitmotiv' herkent van de strijd tegen het communisme in zijn land. Maar dat vind je ook als toeschouwer, want na 90 minuten lekker hectisch gemonteerde archiefbeelden, foto's, concertopnamen en soundbites van beroemdheden en een 'best off'-soundtrack, wil je niets liever dan naar huis rennen om al je oude Lou Reed platen en cd's nog eens op te zetten en als je die niet hebt spoorslags naar de muziekwinkel om er een stapeltje aan te schaffen.

Lou Reed: Rock and Roll Heart is geen documentaire die je nu eens echt inzicht verschaft in het bestaan van een rockster, de vrouwen, de drugs, het leven in New York ('New York is in my DNA', volgens de popster), het opvliegende temperament van Reed, de breuk met mede-Velvet Underground voorman John Cale en die wat onbekende geschiedenissen blootlegt uit de Warhol-tijd. Het is een prima gemaakt maar inhoudelijke niet bijzonder onderlegd project dat beklemtoont dat 'Reed de eerste volwassen rockartiest was' en ,,'Heroin'' de eerste serieuze popsong'. Zaken kortom die bekend kunnen worden verondersteld, maar waarvan het beslist de moeite waard is om ze nog eens te horen.

Dat de film zo aanstekelijk is, komt niet alleen door de vliegensvlugge montage, maar ook door de professionele fans van Reed die aan het woord komen: David Bowie, Thurston Moore en Lee Ranaldo van Sonic Youth, Patti Smith, maar ook David Fricke, redacteur van het muziektijdschrift Rolling Stone bijvoorbeeld. Hij sprankelt bij elke anekdote die hij vertelt. Ontroerend bijna zijn travestiet Holly Woodlawn en 'Little' Joe Dallesandro, voormalige Warhol Superstars en hoofdpersonen in Reeds beroemde nummer 'Walk on the Wild Side', die de aan hen gewijde coupletten zachtjes meezingen.

De vertoning van Lou Reed: Rock and Roll Star is een gezamenlijk initiatief van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (dat de film, die 17 juli door de VPRO-televisie wordt uitgezonden, het afgelopen festival aan z'n neus voorbij zag gaan) en Cinema de Balie. De bedoeling is dat zij gedurende het jaar meerdere van dit soort speciale documentaires zullen programmeren. Voor juni staat in ieder geval een weekend rondom de Amerikaanse documentarist Jay Rosenblatt (Smell of Burning Ants, Human Remains) gepland.

In: Cinema de Balie, Amsterdam, vr 8 en za 9 mei om 23.00u., inl. 020-5535151.

NRC Webpagina's
6 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)