U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
The Edge
Anthony Hopkins
Alec Baldwin

Bioscoopagenda Nederland
www.bios.nl


T I T E L : The Edge
R E G I E : Lee Tamahori
M E T : Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Elle Macpherson, Harold Perrineau

Handboek voor jonge woudlopers

The Edge
Anthony Hopkins en Alec Baldwin in ,,The Edge''.

Door BIANCA STIGTER
De ene man snoof cocaïne van meisjesheupen. De ander las boeken. In The Edge raken ze samen verzeild in de wildernis, waar hun onderlinge vete even wordt uitgesteld voor een gezamenlijke strijd tegen een beer.

Net als de acteurs die de snuiver en de lezer spelen - Alec Baldwin en Anthony Hopkins - is deze beer een veteraan. Beer Bart speelde al in Jean-Jacques Annauds L'Ours (1988) en had Hopkins al eerder als tegenspeler in Legends of the Fall. Bart en zijn animatronische dubbelgangers zijn heel eng in The Edge. Toch is Alec Baldwin met behulp van een kleedje een nog engere beer in een van de eerste scènes van de film, die begint in een afgelegen hotel in Alaska waar Baldwin als jonge en snelle fotograaf Robert Green model Mickey (Elle Macpherson) wil fotograferen. Hopkins is Charles Morse, haar oude, rijke en geletterde echtgenoot, die is meegekomen om zijn verjaardag te vieren en begint te vermoeden dat de fotograaf en het model een meer dan professionele relatie onderhouden. Als de twee mannen nog een vluchtje maken over de bossen en bergen met een aftands watervliegtuig, vraagt de miljonair aan de fotograaf wanneer hij hem gaat vermoorden. Voor Green die vraag heeft kunnen beantwoorden, stort het vliegtuigje neer in een ijskoud meer.

The Edge is een ouderwetse avonturenfilm waarvoor het scenario geschreven werd door toneelschrijver en filmmaker David Mamet, de man van helse stadse drama's als The Untouchables en Glengarry Glen Ross. Echt ouderwets is de film daardoor niet geworden. Het meeste vermaak wordt veroorzaakt door Mamets gegoochel met de conventies van het genre. Soms volgt hij de regels zo nauwgezet dat het lijkt alsof je niet naar een avonturenfilm maar naar een recept voor een avonturenfilm zit te kijken; soms voegt hij plotseling een ingrediënt voor een andere soep toe. Als een helikopter het verdwaalde tweetal niet opmerkt in de wijde wildernis, begint de fotograaf bijvoorbeeld een conversatie over de klassestrijd. De miljonair van Hopkins grossiert de hele film door in wijsgerigheid als 'Heb nooit medelijden met een man die een vliegtuig bezit' of 'Wat één man kan, kan een andere ook.' De regisseur van The Edge, de Nieuw-Zeelander Lee Tamahori, die indrukwekkend debuteerde met Once Were Warriors, moet in derde film veel eng laten zijn. Met de telkens weer opdravende beer en het onherbergzame landschap wil dat nog wel lukken, met de spanning tussen de twee hoofdrolspelers niet. The Edge is eerder educatief dan sensationeel. Veel tijd gaat heen met het in de praktijk brengen met de kennis van miljonair Morse, die voor intellectueel door moet gaan, maar gaandeweg een bejaarde padvinder wordt. Hij weet dat je van een naald een kompas kan knutselen en dat je met behulp van ijs vuur kan maken, en hij krijgt het nog allemaal voor elkaar ook. Boekenwijsheid wint het in The Edge van brute kracht, en dat kan kennelijk alleen als je lievelingslectuur het handboek voor jonge woudlopers is.

In: 16 theaters

NRC Webpagina's
6 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)