U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ministers Unie: euro in elf landen

Door onze correspondenten BIRGIT DONKER en BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 2 MEI. De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben gisteravond aanbevolen volgend jaar met elf landen de Europese munt, de euro, te beginnen.

De Europese staats- en regeringsleiders zouden hierover vanmiddag in Brussel definitief besluiten. Gisteravond werd verwacht dat de regeringsleiders vanmiddag ook een akkoord bereiken over de benoeming van de Nederlander Duisenberg tot president van de Europese Centrale Bank. Ministers van Financiën van verschillende lidstaten van de EU en de voorzitter van de Europese Commissie zeiden er op te vertrouwen dat overeenstemming zal worden bereikt. Volgens verschillende diplomatieke bronnen zal Duisenberg in overeenstemming met het Verdrag van Maastricht worden benoemd voor een periode van acht jaar. Gezocht zou worden naar een formulering die een eerder vertrek van Duisenberg niet uitsluit.

De Franse minister Strauss-Kahn zei dat zijn land vasthoudt aan de kandidatuur van de Fransman Trichet voor het presidentschap van de ECB, maar dat het niet van plan is een benoeming van Duisenberg met een veto te treffen.

De Europese regeringsleiders moeten een president van de ECB met eenstemmigheid benoemen. Franse diplomaten zeiden gisteravond dat de druk te groot is om een besluit tot na dit weekeinde uit te stellen. Gevreesd wordt dat de financiële markten maandag negatief reageren als de regeringsleiders geen overeenstemming bereiken. Volgens een bron bij de Europese Commissie was gisteravond een akkoord over het presidentschap van de ECB vrijwel rond.

De Britse minister van Financiën, Brown, zei dat bij de onderhandelingen over de functie ,,goede vooruitgang is geboekt''. Zijn Duitse collega Waigel zei: ,,Ik ben er van overtuigd dat we morgen tot een goed besluit komen.'' Zowel de voorzitter van de Europese Commissie, Santer, als Europees commissaris voor monetaire zaken, de Silguy, zei te verwachten dat vandaag overeenstemming wordt bereikt. Volgens Duitse diplomaten is de afgelopen dagen intensief over de kwestie overlegd tussen de Europese hoofdsteden. Ook minister Zalm zei gisteravond: ,,Er wordt veel gesproken, er wordt veel gebeld.''

De Luxemburgse premier Juncker, tevens minister van Financiën, zei dat hij een deling van de ambtstermijn in vier jaar voor Duisenberg en vier jaar voor Trichet desnoods met een veto zou tegenhouden, omdat zo'n oplossing niet in overeenstemming is met het Verdrag van Maastricht. Diplomaten meldden dat Frankrijk als compensatie voor het terugtrekken van de kandidatuur van Trichet onder meer de toezegging zou krijgen dat een Fransman tot voorzitter benoemd zal worden van de Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen.

De Britse minister Brown zei als voorzitter van de bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën gisteravond dat de voordracht voor deelname aan de euro van elf landen ,,het begin van een nieuw tijdperk voor Europa'' betekent. Zijn Duitse collega Waigel verzekerde dat de Europese regeringsleiders de voorstellen van de ministers van Financiën vandaag zeker zouden overnemen.

De Nederlandse minister Zalm van Financiën sprak tijdens de vergadering zijn Italiaanse collega Ciampi in het Italiaans toe. Hij zei dat hij het als de grootste eer beschouwde dat de Italiaanse pers hem de afgelopen maanden wegens zijn kritische opstelling tegenover een Italiaanse deelname aan de euro ,,il duro'' (de harde) heeft genoemd. Deze ,,eretitel'' gaf hij graag door aan Ciampi. De ministers van Financiën zijn het gisteravond in Brussel eens geworden over een verklaring, waarin de EU-lidstaten zich verplichten de regels van het stabiliteitspact over budgetdiscipline reeds per 1 juli te laten ingaan. Officieel begint het stabiliteitspact tegelijkertijd met de euro op 1 januari 1999.

De ministers verklaren ook dat hoe hoger de schulden van lidstaten zijn, hoe meer zij zich moeten inspannen om deze te laten dalen. Deze verklaring, opgesteld op initiatief van de Duitse minister Waigel, is speciaal gericht op Italië en België.

Deze twee landen hebben een staatsschuld die twee keer zo hoog is als het criterium voor deelname aan de euro, zoals vastgelegd in het Verdrag van Maastricht. Het criterium is maximaal 60 procent van het bruto binnenlands product. De ministers verplichten zich nu om financiële meevallers zoveel mogelijk te gebruiken voor het terugdringen van hun overheidsschulden.

NRC Webpagina's
2 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Rabobank Internetbankieren

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)