U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ruim tijd voor wennen aan invoering euro

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 MEI. De consument kan geruime tijd wennen aan de invoering van de euro, de Europese eenheidsmunt. Met ingang van 1 januari van het volgend jaar zijn het vooral de effectenbeurs, de belastingen en de banken waar de euro een belangrijke directe rol voor de consument speelt.

Vanaf 4 januari 1999 worden de koersen van aandelen, obligaties en opties aan de beurs in euro's weergegeven. De AEX, de index van de Amsterdamse beurs, zal daardoor als een uitgedoofde vuurpijl naar beneden vallen. Door de notering in euro's (die waarschijnlijk meer dan twee gulden waard wordt) dalen de koersen met meer dan de helft.

Voor belastingen, die betrekking hebben op een periode ná 1 januari 1999, kan aangifte in euro's worden gedaan. Alle aangiftebiljetten over zo'n periode zijn voorlopig ingesteld op de munteenheden euro en gulden. De eerste euro-aangiften komen waarschijnlijk van multinationals die intern in euro's rekenen en in februari in euro's aangifte doen voor de BTW en loonbelasting over januari 1999. De meeste particulieren worden voor het eerst met een aangifte in twee muntsoorten geconfronteerd in hun aangiftebiljet inkomstenbelasting over 1999 dat ze begin 2000 in de bus krijgen.

De uitgifte van het eurogeld voor het publiek begint uiterlijk op 1 januari 2002. In het girale verkeer kan uitgebreid worden proefgedraaid. Behalve speciale eurorekeningen, die sommige banken zullen introduceren, beginnen andere banken met rekeningafschriften in euro's. De Rabobank biedt haar zakelijke klanten vanaf 1 januari de mogelijkheid van een gecombineerde guldens/eurorekening. Er worden twee saldi opgebouwd. Bij- en afschrijvingen worden in twee munteenheden bijgehouden. Rekeningafschriften bij ABN Amro zijn vanaf 4 mei in guldens en euro's. ABN Amro introduceert dan voor alle klanten vernieuwde rekeningafschriften.

Verwacht wordt verder dat grote bedrijven vanaf 1 januari hun onderlinge betalingen in euro's zullen gaan uitvoeren. De banken gaan er vooralsnog vanuit dat het girale betalingsverkeer tussen particulieren en kleine bedrijven in guldens blijft plaatsvinden tot de invoering van het munt- en papiergeld.

NRC Webpagina's
2 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Rabobank Internetbankieren

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)