U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Stemmen via de digitale snelweg

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER
UTRECHT, 24 APRIL. ,,Internet kan de democratie revitaliseren en de burger intensiever bij politieke besluitvorming betrekken'', zei staatssecretaris J. Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) gisteren bij de opening van de website InternetStem, een experiment met stemmen via de digitale snelweg.

De elektronische snelweg leent zich volgens Kohnstamm uitstekend voor verkiezingen, referenda en burgerraadplegingen. ,,Digitaal stemmen is zo laagdrempelig dat de overheid in de toekomst burgers steeds vaker naar hun mening zal vragen bij de besluitvorming.''

Kohnstamm voorziet dat door de invloed van nieuwe technologieën de vertegenwoordigende democratie wordt vervangen door een directe democratie, waarbij de overheid de burger via Internet bij vrijwel alle aspecten van de politiek zal betrekken. ,,Ik kan me een situatie voorstellen waar de minister-president 'savonds besluit om op Internet de mening van de bevolking te vragen over een bepaalde kwestie omdat hij er zelf niet uitkomt'', aldus Kohnstamm. ,,De elektronische snelweg zal ertoe bijdragen dat het draagvlak voor de politiek groter wordt, omdat de burger in staat wordt gesteld mee te beslissen.''

InternetStem, een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en de Internetbedrijven DigiCash en UUnet, is bedoeld als een experiment. Iedereen die in het bezit is van een elektronische postbus kan op 6 mei op InternetStem meedoen aan virtuele Kamerverkiezingen. De stemmen tellen niet mee voor de verkiezingsuitslag.

Net als bij de echte parlementsverkiezingen kan iedere kiezer zijn stem maar één keer uitbrengen. DigiCash, een bedrijf dat is gespecialiseerd in elektronisch betalen en computerbeveiliging, heeft een computerprogramma gemaakt waarmee de digitale kiezers zich kunnen registreren. Om te stemmen stuurt de kiezer een versleuteld stembriefje naar een centrale computer. Net als bij de echte verkiezingen is het stemmen geheim.

Het webadres van InternetStem is www.internetstem.nl

NRC Webpagina's
24 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)