U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rel in Italië om verbod van 'blasfemische' film Totò

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 4 MAART. Onder groot protest is in Italië een film tegengehouden door de censuur, voor het eerst in vijftien jaar. Het gaat om Totò die twee keer leefde van de Siciliaanse regisseurs Daniele Cipr en Franco Maresco, vorige maand ook vertoond op het filmfestival van Berlijn.

Leden van de zeven personen tellende censuurcommissie hebben gezegd dat ze de film blasfemisch en pervers vonden. De precieze argumentatie voor hun besluit was vanmorgen niet bekend. Die staat in een aangetekende brief naar de regisseurs die nog onderweg is. De censuurcommissie wil met een beroep op de wet op de privacy geen verdere mededelingen doen. De film speelt in mafiakringen in Palermo en is bedoeld als een commentaar op het verdwijnen en de verbastering van religiositeit. Tot de omstreden scènes behoren een vloekende Messias, een engel die wordt gesodomiseerd, een zwakzinnige die klaarkomt op een Mariabeeld en een mafiabaas die door zijn tegenstanders eerst in een zuurbad is gestopt en daarna weer verrijst.Van de grote politieke partijen steunt alleen de Nationale Alliantie, erfgenaam van de neofascisten, het besluit te film te weren uit de Italiaanse bioscopen. Minister van cultuur Walter Veltroni zei dat filmcensuur net zo achterhaald is als censuur van boeken. ,,In de bioscoop is het verbod voor minderjarigen voldoende,'' zei Veltroni gisteren. ,,Laat de justitie maar tussenbeide komen als er sprake is van een misdrijf.''

De film was door een staatscommissie op de lijst gezet van cultureel interessante werken die in aanmerking komen voor subsidie. De staatssteun, ongeveer 1,3 miljoen gulden, is na het besluit van de censuurcommissie geblokkeerd. De film zou vrijdag uitkomen. De regisseurs hebben na ontvangst van de brief twintig dagen de tijd om in beroep te gaan.,,Je hoeft geen grote profeet te zijn om te voorspellen dat de film van Cipr en Maresco snel zal worden vrijgegeven, terwijl zijn censors zich zullen bevinden op de plaats waar ze nu al zijn: in het Italië van het verleden,'' zei regisseur Bernardo Bertolucci. Ook zijn film Last tango in Paris kwam in 1972 niet door de censuur.

NRC Webpagina's
4 MAART 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)