U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Regeringen geven Internet volledig vrij baan

Door onze correspondent MICHELE DE WAARD
BONN, 9 JULI. Regeringen zullen Internet zo min mogelijk in de weg leggen. Het wereldwijde informatienetwerk mag niet met extra belastingen worden belemmerd.

Dat is de kern van de 'Verklaring van Bonn', die gisteren aan het eind van een conferentie van ministers, topambtenaren en industriëlen uit 29 Europese landen, Amerika en Japan over de elektronische 'snelweg' werd aangenomen.

,,We willen een duidelijk signaal afgeven dat Europa vastbesloten is in het informatietijdperk vooraan in de Weltliga mee te spelen'', zei de Duitse minister Günter Rexrodt (FDP) van Economische Zaken en gastheer van de conferentie. De Nederlandse minister H. Wijers (D66) van Economische Zaken, die ook aan de conferentie deelnam, zei in een reactie dat er tijdens de bijeenkomst veel is bereikt. Ook W. Dik, bestuursvoorzitter van het Nederlandse telecommunicatie-concern KPN, toonde zich tevreden met het resultaat.

,,Alle landen zijn het erover eens dat Internet succesvol is en dat overheden zo min mogelijk obstakels moeten opwerpen'', zei Wijers. Extra belastingen noemt hij ongewenst omdat die verdere ontwikkeling van Internet in de weg staan, terwijl het datanetwerk juist het midden- en kleinbedrijf tal van mogelijkheden biedt.

De minister zei dat het belastingthema tijdens de conferentie een heikel punt was. Overheden waken ervoor dat via Internet een belastingvrije zone ontstaat waar heffingen gemakkelijk kunnen worden ontlopen. Iemand die via Internet vanuit Nederland een boek in Amerika bestelt moet daarover de normale invoerbelasting betalen en over drank moet de normale BTW worden voldaan.

Tegelijkertijd gaf Wijers toe dat bepaalde transacties - bij voorbeeld van elektronische informatie zoals software - via Internet voor overheden vrijwel niet te achterhalen zijn gezien de omvang en snelheid van het zakelijk verkeer. Belasting kan gemakkelijk worden ontdoken zonder dat de fiscus het in de gaten heeft. Hiervoor moet nog een technische oplossing worden gevonden. De huidige onduidelijkheid mag volgens Wijers niet leiden tot compenserende fiscale maatregelen waarop sommige ministers van financiën azen, omdat dit verdere expansie van Internet kan blokkeren.

Nederland wordt door de Europese Commissie als een van de meest dynamische landen beschouwd op het gebied van elektronische handel. Op het gebied van elektronisch betalen geldt Nederland als een van de koplopers. Het aantal gebruikers van Internet bedraagt momenteel ongeveer 700.000. Bestuursvoorzitter W. Dik van KPN, die namens de industrie aan de conferentie deelnam, noemde het ,,buitengewoon geruststellend'' dat regeringen zich voor een door de markt gestuurde benadering hebben uitgesproken. Volgens Dik was de grootste angst van de industrie, dat overheden uit vrees voor misbruik extra regels zouden gaan invoeren die gebruikers en bedrijven afschrikken.

Ook vreesde het bedrijfsleven voor strafmaatregelen tegen de bemiddelaars van informatie in geval van misbruik. Dat is volgens Dik ,,gelukkig niet gebeurd''. Minister Rexrodt wees er uitdrukkelijk op dat wat buiten Internet illegaal, ook via Internet illegaal is. Kinderporno, het witwassen van geld en het schenden van copyright zijn ook via Internet strafbaar. De Europese ministers waren het er over eens dat de producenten strafbar zijn en niet de beheerders van de Online-diensten, tenzij ze op de hoogte zijn van de inhoud van de boodschap die via Internet wordt verzonden.

,,De boodschapper kun je niet pakken'', stelt Dik van KPN die in Nederland het elektronisch netwerk ter beschikking stelt. ,,Rijkswaterstaat is toch ook niet strafbaar omdat op de snelwegen, die zij onderhoudt, ook criminelen in auto's rijden?''.

Over de netelige kwestie of de staat informatie, die via Internet verstuurd wordt, moet kunnen controleren blijven de ministers uit de verschillende Europese landen en de VS verdeeld. Zo wil de VS dat justitie toegang (een 'sleutel') heeft tot Internet zodat het op elk gewenst moment in het systeem kan inbreken bij de opsporing van criminelen of terroristen. Ook verschillende Europese landen zoals Frankrijk zijn hier kien op. Maar Nederland en Duitsland verzetten zich hier heftig tegen, evenals de industrie. Zij vrezen dat een dergelijke inbreuk op de privacy het particuliere en zakelijke gebruik van Internet danig zal afremmen. ,,Wij hebben hier een andere voorstelling van dan de Verenigde Staten'', zei Europees Commissaris Martin Bangemann gisteren.

KPN-topman Dik verwacht dat de 'Verklaring van Bonn' de komende twee drie jaar een tempoversnelling in het gebruik van elektronische netwerken zal opleveren. Hij vindt dat vooral de achterstand op scholen bij het gebruik van Internet moet worden weggewerkt. Uit een recente studie van het Europese Media-instituut blijkt dat in de Verenigde Staten 70 procent van de scholen toegang heeft tot Internet; een op de zeven kinderen heeft de beschikking over een computer op school. In het westen van Duitsland heeft slechts twee procent van de scholen een Internet-aansluiting.

NRC Webpagina's
9 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)